Hrvatska
StoryEditor

Iako će 5G stvoriti puno posla za pravnike, doći će do poplave slučajeva nesigurno pohranjenih podataka

02. Prosinac 2020.
Piše: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o.

U čemu je toliki značaj 5G tehnologije?

Eksponencijalno veća brzina i kapacitet 5G mreža povećat će produktivnost omogućujući prijenos mnogo više podataka na mnogo većim brzinama na veće udaljenosti. Radi usporedbe, 4G infrastruktura ima propusnost kao vrtno crijevo za vodu, a 5G kao tunel Sv. Rok.

Ova komunikacija gotovo u realnom vremenu ključna je za omogućavanje pametnih gradova, za autonomnu vožnju automobila i njihovu komunikaciju međusobno i s prometnim senzorima i dronovima, za 'pametne tvornice' s tehnologijom svih strojeva spojenih na mrežu.

Utjecaj na pravnu profesiju

Velik dio odvjetničkog i pravnog posla je pristup ogromnom broju podataka koje treba ispitati, a koliko se podataka može analizirati i koliko brzo, ovisi o tome koliko je moćna njihova tehnika.

Due diligence

Za provođenje pravnog dijela dubinske analize (due diligence), uređaji s 5G brzinama omogućit će obavljanje složenih analitičkih poslova dubinske analize već na lokaciji klijenta.

Intelektualno vlasništvo (IP) i privatnost podataka

Nova tehnologija će sasvim sigurno donijeti trend bitnog porasta parnica o intelektualnom vlasništvu (IP) i parnica o privatnosti podataka. Što se tiče IP-a, u žurbi da budu kompatibilni s 5G tehnologijom, proizvođači telefona, prijenosnih računala i IoT provideri bit će izloženi korištenju intelektualnog vlasništva različitog stupnja legalnosti.

Doći će do poplave slučajeva nesigurno pohranjenih podataka u oblaku i njihove izloženost neovlaštenom korištenju, a s količinom podataka i brzinom njihovog prijenosa porast će i opasnost incidenata.

5G ima velik potencijal ući u svako veliko područje pravne prakse, uključujući bankarstvo i financije, spajanja i preuzimanja, intelektualno vlasništvo, radne odnose, međunarodnu trgovinu i sve drugo.

Internet stvari (IoT), autonomna vozila, roboti liječnici, virtualna stvarnost u stvarnom vremenu, 'pametno' sve, samo su početak. Gamerska industrija, zdravstvo, obrazovanje, mediji, igre na sreću, proizvodnja, prijevoz i maloprodaja spremne su asimilirati 5G u svoje procese i radne tokove.

Razmatranje odgovornosti i propisa

Pravnu profesiju očekuje mnogo posla, rješavanje novih odgovornosti i regulatornih pitanja za aktivnosti koje je 5G tako snažno i iznenada omogućio, kao npr. odgovornost u redovnoj uporabi autonomonih vozila i njihovoj komunikaciji međusobno i s okolinom.

Utjecaj 5G-a na M&A

Očekuje se da će razvoj 5G tehnologije pojačano poticati spajanja i preuzimanja u širokom spektru industrija jer će kompanije intenzivno provoditi strateška spajanja kako bi kapitalizirale tehnološki rast.

Uloga pravne profesije u pravnoj regulativi i provedbi spajanja i preuzimanja biti će sve značajnija uključujući odvjetnike i korporativne pravnike.

Kibernetička sigurnost

5G bežični prijenos mnogo većeg broja podataka mnogo višim brzinama, povezivanje više uređaja na mrežu, također stvara nove sigurnosne rizike, krađu privatnih podataka i krađu identiteta, ometanje Iot komunikacije, hakiranje autonomnih vozila i povezanih rizika i pitanja odgovornosti. Sva navedena pitanja stavljaju pred pravnike nove izazove i potrebu nove pravne regulacije i primjene prava.

Jedno je sigurno, 5G će stvoriti mnogo novih poslova za pravnike, jer već sada otvara brojna pravna i zakonodavna pitanja koja uključuju dodjelu frekvencija, licenciranje, vlasnička prava, patentne zahtjeve, privatnost, odgovornost, kibernetičku sigurnost i niz povezanih pitanja.

22. travanj 2024 03:00