Hrvatska
StoryEditor

Iako restoranima pada PDV na hranu na 13 posto, dostavljači će i dalje računati 25 posto 

13. Prosinac 2019.

Trenutno se u ugostiteljskom sektoru pripremaju i namještaju softveri i prilagođavaju fiskalne blagajne, kako bi od ponoći 1. siječnja ugostitelji počeli izdavati račune po sniženoj stopi PDV-a od 13 posto, za koju se lobiralo godinama. No, na žalost, za mnoge ta priča nema sretan kraj. Porezne izmjene još nisu svima potpuno jasne i mnogi koji se bave ugostiteljskim biznisom ne znaju kako postupati.

Naime, snižena stopa odnosi se isključivo na jela i slastice i njome su 'počašćeni' restorani u kojima se priprema hrana te catering službe koje poslužuju jela na licu mjesta i imaju za to potreban pribor. Prema zadnjim preporukama RRIF-a, ta stopa ne odnosi se na dostavljačke službe, odnosno Glovo, Wolt, Pauza.hr, koje će kupcima i dalje morati izdavati račune po stopi od 25 posto. Teo Širola, direktor Glovo servisa, istaknuo je da još uvijek postoji puno zbunjujućih i oprečnih informacija te da još nigdje nije službeno objavljeno koja će biti finalna stopa za dostavne službe. 

image
Teo Širola, general manager Wolt
foto

– Iskreno se nadam da će stopa od 13 posto vrijediti za sve. U suprotnom je zakonodavac razdijelio teoriju od prakse. U teoriji se želi povući 'linija u pijesku' no u praksi će to biti neizvedivo. Jer granica između toga što sve spada u catering je vrlo mutna. Stvara se nepotrebna razlika koja komplicira život svima. Tim više što je dostava sve popularniji oblik konzumiranja hrane među potrošačima. Prije pet godina su se na tržištu zbog sličnih razdvajanja pojavili problemi, nadam se da će ovaj put rješenje biti jednako za sve – istaknuo je Širola.

Predsjednik novoosnovane Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak misli da će većina ugostitelja biti spremna za 1. siječnja, ne očekuje velike zastoje u poslovanju. Očekuje i da će jedan dio ugostitelja, koji će, radi povećanja plaća zaposlenicima smanjiti cijene hrane u restoranima, ali ne u značajnijoj mjeri, možda za par postotnih poena. Medak je najavio da ugostiteljska inicijativa za smanjenje stope nije završila.

image
Marin Medak
foto DraŽen LapiĆ

– Oko 70 posto ugostitelja isključeno je iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju radi većih trošarina. Europska unija je još 2002. godine pivo, vino, prirodne sokove i vodu definirala kao prehrambene proizvode i inzistirat ćemo da i ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu. Čak 90 posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj je iz domaće proizvodnje i nije pošteno da se oporezuju po tako visokoj stopi. Ako još zaračunamo i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 posto, što je definitivno najveći porez u Europi – zaključio je Medak.

19. travanj 2024 23:22