Hrvatska
StoryEditor

Iako smo i dalje ispod prosjeka EU, ministar Marić očekuje da će novi podaci pokazati ubrzanje inflacije

14. Prosinac 2021.
 Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako očekuje da će podaci o inflaciji za studeni pokazati njezino ubrzanje, no i istaknuo da je Hrvatska još uvijek ispod prosjeka Europske unije kada je riječ o inflacijskim stopama. Napomenuo je i da je inflacija u Hrvatskoj 'gotovo u potpunosti uvezena'.

Godišnja stopa inflacije za listopad iznosila je 3,8 posto, što je najviša stopa rasta od veljače 2013. godine. Podatke za studeni Državni zavod za statistiku objavit će u petak.

Marić je istaknuo da inflacija Vladu prije svega zanima sa stanovišta standarda građana, ali i da je ona jedan od mastriških kriterija, pri čemu je podsjetio da zemlje poput Grčke, Cipra i Portugala imaju dosta niske stope.

Prema maastriškim kriterijima, stopa inflacije određene zemlje članice ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji članici kandidatkinji za europsku monetarnu uniju. Pri tome se stopa inflacije mjeri se indeksom potrošačkih cijena.

Prema Vladinim projekcijama, stopa inflacije za cijelu 2021., ali i za iduću godinu, trebala bi iznositi 2,5 posto.

Marić za iduću godinu očekuje 'ublažavanje inflatornih pritisaka', te tvrdi da na ovogodišnje stope znatno utječe bazni učinak cijene energenata, prije svega nafte, koja je lani bila znatno jeftinija nego sada.

Dodao je da Vlada prati kretanje cijena i da će, bude li potrebno, reagirati kao što je to učinila kako bi ublažila učinak covida na ekonomiju i društvo ili kao što je prije nekoliko tjedana ograničila cijene benzina i dizela.

Govoreći o trendovima u potrošnji, iznio je kako je ona od početka godine do danas 4,2 posto veća nego 2019., a sam prosinac je isto u plusu, na primjer u trgovini na malo za 8,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Komentirajući tijek pregovora sa sindikatima javnih službi, ocijenio je da 'stvari treba spustiti na zemlju' vodeći računa o mogućnostima i realnosti. 

23. travanj 2024 16:02