Hrvatska
StoryEditor

Idete SADA na službeni put u drugu državu? Pripremite se jer sve je u rukama jednog čovjeka!

11. Rujan 2020.

Poslovna putovanja za vrijeme pandemije pokazala su se kao pravi izazov. Tko želi putovati, treba se prije svega dobro pripremiti, kako informacijama, tako i strpljenjem, a ključ cijele priče je planiranje. U organizaciju putovanja u manje više sve susjedne zemlje, potrebno je ukalkulirati i vrijeme čekanja na rezultat testa za Covid 19.

Putujete li tako službeno u susjednu Republiku Srbiju, na granici morate pokazati PCR test ne stariji od 48 sati. U slučaju da kroz Srbiju samo putujete tranzitno, test nije potreban, ako se obvežete da ćete iz te države izaći kroz 12 sati. Postoje i izuzeci, a sve je precizno i vrlo konkretno navedeno na web stranici veleposlanstva.

Na internetskim stranicama veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj ne možete doznati nikakve nove informacije o putovanju u Sloveniju. Posljednje objave o novim koronapravilima za prelazak granice između naše dvije zemlje su iz svibnja. Informacije o ulasku u Sloveniju na hrvatskom jeziku navedene su pak na stranicama hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani, a vrlo je nejasno što Slovenci smatraju službenim, poslovnim putovanjem.

- Osobe koje prelaze granicu zbog nužnih neodloživih osobnih obveza ili nužnih poslovnih razloga i vraćaju se u najkraćem roku potrebnom za izvršenje posla, a najkasnije u roku od 48 sati od prelaska granice, uz predočenje odgovarajućeg dokaza - preveli su u veleposlanstvu odluku slovenske Vlade.

Zamolili smo konzilijardni odjel u slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu da nam objasni što se smatra odgovarajućim dokazom da se ide na poslovni put u Sloveniju, mail na mobitelu s dogovorom ili neki drugi službeni dokument, no nisu nam znali odgovoriti te su nam ukratko poručili da tumačenje toga što je poslovni put ostaje na graničnom policajcu i da je u svakom slučaju bolje imati negativan Covid 19 test, nego se kockati.

Uredbom Vlade Mađarske od 1. rujna 2020.godine, s najavom trajanja od mjesec dana, zabranjuje se ulazak u tu zemlju svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana.

Ista se može ukinuti u slučaju dva (2) negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati. Postoji mogućnost poslovnog putovanja, no tada mađarska policija izdaje odobrenje koje se mora dokazati pozivnim pismom. No i u tom slučaju, nejasno je mora li se na granici pokazati negativan test.

'Iskopati' relevantne informacije o uvjetima prelaska granice s Bosnom i Hercegovinom, unatoč činjenici da ne postoji jezična barijera, gotovo je nemoguće. Na stranicama bosanskog Zavoda za javno zdravstvo, tih informacija nema, a posljednje informacije o prelasku granice na stranicama hrvatskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini datiraju od početka srpnja.

Nije ni čudno da su se grupe o egzotičnim putovanjima na društvenim mrežama pretvorile u kakofoniju informacija o poslovnim putovanjima, koji unatoč pandemiji, nisu do kraja ukinuta, ali su, kao što se može zaključiti, itekako onemogućena.

25. travanj 2024 04:57