Hrvatska
StoryEditor

IEG: Ecomondo i Key Energy ove su godine usklađeni s ciljevima NPOO-a

20. Listopad 2021.
Ecomondo sajam

Ecomondo i Key Energy 2021 postavljaju smjer za Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). Ta dva sajma u organizaciji Italian Exibition Groupa (IEG) posvećena kružnom gospodarstvu i obnovljivim izvorima energije održat će se od 26. do 29. listopada u prostoru talijanskog Rimini Expo Centra.

Ključne teme sajmova bit će razvoj dobavnih lanaca u zelenoj ekonomiji s tehnološkim inovacijama u sektoru i prilike koje NPOO i Europski zeleni plan pružaju talijanskim tvrtkama i javnim službama.

Na desetom izdanju godišnjeg događanja 'States General of the Green Economy' na kojem se raspravlja o općem stanju u zelenom gospodarstvu, podržava ga 68 poslovnih organizacija ujedinjenih u Nacionalnom vijeću za zeleno gospodarstvo, a održava se u suradnji s Ministarstvom ekološke tranzicije i Zakladom za održivi razvoj, bit će predstavljena studija o digitalizaciji i ekološkoj tranziciji Italije.

IEG pokreće i projekt 'Africa Green Growth' za promicanje trgovačkih suradnji između talijanskih kompanija i afričkih zemalja koje streme održivom razvoju korištenjem zelenih tehnologija kroz suradnju sa Zakladom RES4MED, znanstvenim odborom Key Energyja, Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i uz potporu Talijanske trgovinske agencije (ITA). S 220 stranih trgovačkih operatora iz Sredozemlja, obala supsaharske Afrike, Balkana, Istočne Europe, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ecomondo i Key Energy nastavit će se odvijati i digitalno od 18. listopada do 5. studenog, kako bi se potaknulo trgovačke operatore s udaljenijih tržišta da ostvare suradnje.

ECOMONDO

Ecomondo i Key Energy vraćaju se u fizičkom obliku s tisuću izlagača i na 90 posto prostora u odnosu na 2019. godinu. Moći će se vidjeti vrhunska rješenja i proizvodi talijanskih tvrtki, te osobito onih sa sjevera Europe.

Prvo novo područje u 2021. bit će smješteno na zapadnom ulazu, bit će to izložbeni prostor na otvorenom koji vodi do pokrivenog područja gotovo posve popunjenog kolekcijom vozila za prikupljanje otpada. Bijenalna izložba SAL.VE okuplja pod istim krovom vozila za čišćenje grada i odvojeno prikupljanje otpada, proizvođače šasije i montere.

Nove ideje i inovacije na Ecomondu tiču se i glavne teme ovih dana, zaštite okoliša. Tu su i inovacije za učinkovitije korištenje vode i upravljanje hidrogeološkim rizikom. U srži događanja su kružno biogospodarstvo i startupovi kojima će također biti posvećen izložbeni prostor u Expo Centru i, zahvaljujući suradnji s ITA-om, oni su dio kružne ekonomije i lanca nabave obnovljive tehnologije. Tvrtke koje predstave najinovativnija rješenja za suočavanje s klimatskim promjenama osvojit će nagradu 'Climate For Kick' Zaklade za održivi razvoj. Ovogodišnje izdanje sajma imat će izražen međunarodni karakter zahvaljujući mreži partnerstva koja ujedinjuje ekspertize od 80-ak međunarodnih biznisa, civilnog društva i udruga za istraživanje.

Konferencijski, Ecomondo će imati značajnu potporu Europske komisije koja će predstaviti svoju dvostruku strategiju dekarbonizacije: smanjenja stakleničkih plinova i jačanje bioraznolikosti regeneracijom tla, šuma i oceana, koji pomažu u apsorpciji CO2, jamče proizvodnju hrane i štite od budućih pandemija. Od 'flagship' događanja do studija slučaja, fokus će biti na cijelom euro-sredozemnom bazenu. Posvetit će se pažnja vježbanju: studije slučaja i novosti o europskim i nacionalnim regulativama spojit će javnu upravu i privatni sektor. Sva konferencijska događanja moći će se pratiti preko streaminga i na zahtjev od 2. studenog.

KEY ENERGY

Nastavimo li prema istočnom krilu, dolazimo s područjem povezivanja s Key Energyjem, popratnim događanjem čiji je glavni fokus na solarnoj energiji, tehnologiji koja ima najbrži potencijal rasta u Italiji, slijede je energija vjetra, osobito off-shore tehnologije, energetska učinkovitost, održivi gradovi i elektromobilnost.

IEG je od grupe za energetsku strategiju koja djeluje unutar milanske Politehnike naručio studiju bez presedana koja procjenjuje utjecaj NPOO na sektor obnovljive energije. Ta poruka zaslužuje pažnju tvrtki koje traže srednjoročnu investicijsku sigurnost i, iznad svega, brzinu pri sustavnim odobrenjima. Takve su potrebe i u građevinskom sektoru, koji je zastupljen na Key Energyju u području posvećenom energetskoj učinkovitosti.

Novost u ovogodišnjem izdanju je veliki izložbeni prostor posvećen elektromobilnosti i istraživanju Motus-E i Vaielettrica sa Sveučilištem Ferrara koje će pružiti sveobuhvatnu sliku trenutnog stanja električne i održive mobilnosti u Italija. U scenariju rasta tog sektora u Italiji, kojoj je cilj 70 posto energije proizvesti iz obnovljivih izvora do 2030. godine. To je osmerostruko više od trenutno instaliranih izvora OIE. Padom troškova tih tehnologija, Key Energy će također predstaviti e novosti u energiji vjetra, vodika te širenje tržišta elektromobilnosti. Usklađenost s NPOO je ponovno na strani energetske zajednice s približno dvije milijarde sredstava alociranih lokalnim zajednicama s manje od pet tisuća stanovnika.

OPĆE STANJE ZELENOG GOSPODARSTVA

Deseto izdanje događanja 'States General of the Green Economy' bit će istovremeno i retrospektiva i pogled prema budućnosti i 2030. godini. Zaklada za održivi razvoj će analizirati rezultate onoga što je prije deset godina bilo primarno pitanje kulture, a ne industrijske politike, a sada je zahvaljujući Zelenom planu u europskom fokusu.

Program predviđa i pogled na troškove od ekološke tranzicije koja se tek očekuje, mane i prednosti te povijesne transformacije za biznise i usredotočuje se na regenerativnu bio-ekonomiju u talijanskom agroprehrambenom sektoru.

POTPUNA SIGURNOST NA SAJMU

Posjet Rimini Exhibition Centru bit će iznimno siguran. Svi koji će sudjelovati na događanju dužni su pokazati Zelenu propusnicu (certifikat da su ili preboljeli Covid-19, cijepili se ili se testirali unutar zadnjih 48 sati), izmjeriti temperaturu i nositi zaštitnu masku. Oni koji nemaju Zelenu propusnicu morat će predočiti negativan rezultat testiranja. Druge mjere usuglašene s IEG-ovim #Safebusiness protokolom i certifikatom GBAC STAR™ koji omogućuje posjetiteljima, izlagačima i operatorima da uživaju u boravku na sajmu, bit će obavezno nošenje maske, mjerenje temeprature na ulazu i dostupnost gelova za dezinfekciju ruku u svim izložbenim prostorima.

26. travanj 2024 21:41