Hrvatska
StoryEditor

In memoriam - Preminuo je Žarko Miljenović

30. Travanj 2020.

Jedan od pionira makroanalize u suvremenoj Hrvatskoj i bivši prvi savjetnik guvernera Hrvatske narodne banke, Žarko Miljenović, preminuo je nedavno u Zagrebu u 66. godini života, nakon kratke i tragične bolesti. Hrvatska je njegovim odlaskom ostala bez vrhunskog ekonomskog stručnjaka i stare škole gospodskog ponašanja i diskrecije. Miljenović je, kako kažu oni koji su s njim surađivali, bio potpuno drukčiji kalibar od današnjih profila ekonomskih analitičara.

Prije karijere u HNB-u, bio je pet godina na čelu nekadašnjeg Državnog zavoda za makroekonomske analize i prognoze te 11 godina glavni ekonomist Zagrebačke banke, zapravo prvi glavni ekonomist neke banke u Hrvatskoj.

Svoja razmišljanja rado je dijelio s javnošću. Lider se sjeća razgovara s Miljenovićem još 2009, kada smo duboko zagrizli u financijsku krizu. Miljenović se nije zalagao za preveliku pomoć države poduzećima, ponajmanje za diranje u tečaj zacementiran stabilizacijskim programom iz 1993., u čijoj je izradi sudjelovao.

- Država se mora brinuti o institucionalnom okviru, zdravstvu, socijalnim uslugama, tehnološkom napretku, obrazovanju, pravnom sustavu, izvršavanju obveza plaćanja itd. To su strateške stvari u koje se država mora uplitati, ali u realnom sektoru nema što raditi – tada je govorio Miljenović.

Nije bio ni zagovornik pisanja raznih strategija, smatrao je da je to floskula koja živi u našem socijalističkome mentalitetu.

- Radio sam na barem 3-4 strategije. Onaj čas kada je jedna završena već se tražila druga, jer u prvoj nije pisalo da je neka industrija i neko poduzeće strateško. To znači da neće moći tražiti subvencije, pa dok nema strategije u kojoj će biti navedeni potražitelji, nijedna neće biti dobra. Država koja se odlučila za slobodno tržište ne treba strategije – govorio je Miljenović.

13. travanj 2024 22:16