Hrvatska
StoryEditor

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj raste dva mjeseca zaredom

05. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

U Hrvatskoj je u siječnju industrijska proizvodnja porasla drugi mjesec zaredom, i to za 1,8 posto na godišnjoj razini, najviše od rujna 2019. godine, što ukazuje na početak oporavka proizvodnje nakon lanjskog pada. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u siječnju porasla 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj 2020. ojačala 1,8 posto. To je drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže u odnosu na 0,3-postotni rast mjesec dana prije.

„Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u siječnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 9,6 posto, u proizvodnji energije. S rastom od 4,2 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla 2,2 posto. 

S druge strane, u siječnju je na godišnjoj razini najviše pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 9,4 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula za 2 posto. Nakon što je u prošloj godini industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, rast dva mjeseca zaredom upućuje na mogućnost oporavka.

„Podaci za siječanj potvrdili su očekivanja o početku, iako skromnog, oporavka industrijske proizvodnje. Iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma u mjesecima ispred nas, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja”, navode analitičari RBA. Ističu i da će na dinamiku oporavka proizvodnje utjecati epidemiološka slika, kao i brzina oporavka inozemne potražnje.

„S druge strane, niska prošlogodišnja baza doprinijet će snažnijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost ostat će i dalje najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti”, zaključuju analitičari RBA.

20. travanj 2024 09:00