Hrvatska
StoryEditor

Infobipov kredit drugi je najveći pojedinačni kredit jednoj privatnoj hrvatskoj kompaniji

06. Studeni 2021.
Silvio Kutić
Veći pojedinačni iznos kredita od onoga koji su američki kreditni fondovi sad odobrili Infobipu (pola milijarde dolara iliti 3,25 milijardi kuna!) u jednom je potezu dosad dobio samo Agrokor 2014. godine

U obilju jeftina novca koji se trenutačno okreće u svijetu nekako svi uzimamo zdravo za gotovo svaki iznos, pa i najrespektabilniji, koji se negdje pojavi. Upravo je takav slučaj s viješću da je Infobip dobio kredit od 500 milijuna američkih dolara koju je u medijima zasjenila istodobna vijest da ta tvrtka preuzima jednog od najvećih američkih virtualnih telekomunikacijskih operatora Peerless Network.

Iako najava preuzimanje američke kompanije doista nije mala vijest (makar je iznos akvizicije ostao neotkriven), to je ipak manja senzacija od iznosa kredita koji je Infobip dobio od kreditnih fondova pod upravljanjem Ares Management Corporationa i fondova pod upravljanjem BlackRocka. Možda će biti lakše shvatiti o kolikom je iznosu riječ pretvorimo li dolare u kune: 3,25 milijardi!

Naime, ne računajući onaj famozni roll-up kredit od 1,06 milijardi eura za refinanciranje Agrokorovih dugova kad je već sve propalo, riječ je o drugom najvećem pojedinačnom iznosu kredita koji je dosad odobren nekoj privatnoj hrvatskoj kompaniji. Veći iznos od toga u jednom je potezu dobio jedino još upravo Agrokor kojem su ruske banke 2014. odobrile 600 milijuna eura za refinanciranje i daljnji razvoj.

Prošle je godine Infobip primio 300 milijuna eura strateškog ulaganja društva za kapitalna ulaganja One Equity Partners. Sada se pak odlučio za kreditni aranžaman jer su, kažu u tvrtki, na tržištu za to iznimno povoljni uvjeti, što se prije svega odnosi na cijenu kredita i brzinu njegove realizacije. U Infobipu ne žele javnosti otkriti detalje toga kreditnog aranžmana, jedino naglašavaju da ne postoji mogućnost pretvaranja duga u vlasnički udjel u kompaniji. Ističu također da je kredit potvrda da su ušli u ekskluzivnu skupinu uglednih tehnoloških kompanija visoka rasta i velike vrijednosti koje se koriste sličnim oblikom financiranja. 

23. travanj 2024 07:15