Hrvatska
StoryEditor

Infografika: Korupcija u svijetu - Hrvatska zaostaje za EU prosjekom

15. Ožujak 2020.

Njemačka udruga Transparency International objavila je rezultate Indeksa percepcije korupcije 2019. prema kojima je Hrvatska ostvarila 47 bodova i 63 mjesto od 180 država obuhvaćenih istraživanjem. To je pad od 1 boda i 3 mjesta u odnosu na prethodnu 2018. godinu.

Više od dvije trećine zemalja zajedno s mnogim najnaprednijim svjetskim gospodarstvima stagnira ili pokazuje znakove zaostajanja u svojim naporima za borbu protiv korupcije, prema objavljenom Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2019. godinu.

- Frustracija vladinom korupcijom i nedostatak povjerenja u institucije govori o potrebi za većim političkim integritetom. Vlade se moraju hitno pozabaviti koruptivnom ulogom velikog novca u financiranju političkih stranaka i nepotrebnim utjecajem koji utječe na naše političke sustave - rekla je Delia Ferreira Rubio iz Transparency Internationala.

image
foto transparency

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019. Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu. Što je još značajnije, Hrvatska se i dalje nalazi u društvu najkorumpiranijih zemlja u EU, osim nas korumpiranije su Rumunjska, Mađarska, Bugarska, dok nas je Grčka pretekla.

Prema Indeksu percepcije korupcije najtransparentnije države u 2019. godini su Danska i Novi Zeland s 87, Finska s 86, te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova.

image
foto transparency

Najkorumpiranije države su Sirija s 13, Južni Sudan s 12, te Somalija sa samo 9 bodova.

Prosjek članica Europske unije je 64 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova. U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za 1 bod, a Bosna i Hercegovina za 2 boda. Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina i Kosovo 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

image
foto transparency

Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

image
foto transparency

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

18. travanj 2024 18:51