Hrvatska
StoryEditor

Ingra će ulagati u obnovljive izvore energije

10. Lipanj 2021.

Ingra završava provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja, čiji se potpuni dovršetak očekuje tijekom 2021. godine, a nedavno je odlučila proširiti djelatnost na energetiku, odnosno obnovljive izvore energije. U obavijesti na Zagrebačkoj burzi stoji da se mijenja statut društva te dodaju nove djelatnosti vezane uz proizvodnju, prijenos, skladištenje, distribuciju, opskrbu i trgovinu energijom.

- Također, uspješno je provedeno kadrovsko restrukturiranje što je, između ostalog, rezultiralo značajno smanjenim troškovima redovnog poslovanja te će se aktivnosti u budućim razdobljima usmjeriti na razvoj poslovanja, ugovaranje poslova i realizaciju novih projekata. Dopuna djelatnosti društva jedan je od preduvjeta za razvoj vlastitih energetskih investicijskih projekata kakve planiramo razvijati u budućnosti – poručuju iz Ingre na čijem je čelu uprave Danko Deban, ujedno i mali dioničar.

Vlastite investicije u energetici čine segment poslovanja Ingre koji u budućnosti planiraju intenzivno razvijati. Planirane aktivnosti odnose se na razvoj projekata obnovljivih izvora energije. Ingra je trenutno u fazi projektiranja prvog takvog vlastitog projekta. Navedeni projekt razvija se u suradnji s akademskom zajednicom, u cilju implementacije novih tehnologija u skladu sa smjernicama Strategije Europske unije za integraciju energetskog sustava.

Iz kompanije u ovom trenutku ne otkrivaju detalje o kakvom se projektu radi, samo ističu da će svi planirani energetski projekti Ingre biti će usklađeni s navedenim smjernicama te da se u budućim razdobljima, primjenom novih tehnologija, žele pozicionirati kao jedan od predvodnika energetske tranzicije.

Inače, Ingra se od osnutka bavi investicijskom izgradnjom, a kasnije je proširila djelatnosti na stanogradnju, turizam, osobito nautički turizam i cestogradnju. Kompanija je, osim na domaćem tržištu, bilo dobro pozicionirana na tržištima Afrike i Bliskog istoka, no onda je, kao i velik broj domaćih građevinskih kompanija, doživjela pad i završila u predstečajnoj nagodbi. Nagodba je zaključena 2017., a proces restrukturiranja još nije u potpunosti dovršen i nastavljen je i u ovoj godini.

Ove godine će naglasak biti, stoji u godišnjem izvješću, na dovršetku financijskog restrukturiranja, okončanju čim većeg broja sudskih sporova i na operativnom restrukturiranju – značajnom smanjenju broja povezanih društava, pojednostavljenju strukture Grupe i koncentriranju poslovanja na samu maticu. Iako restrukturiranje kompanije traje i dalje, financijska slika kompanije sada omogućuje veću usmjerenost na razvoj poslovanja.

Bivši dugogodišnji predsjednik uprave Igor Oppenheim je, nakon što se povukao s upravljačke funkcije, lani prodao i svoje dionice. Dionice su pak kupili predsjednik uprave Deban, član uprave Dinko Pejković te član NO-a Franjo Herceg, koji su među vodećim malim dioničarima. Inače, vlasnička struktura Ingre je izrazito raspršena pa najveći mali dioničar, Herceg, ima 6,3 posto dionica.

19. travanj 2024 18:47