Hrvatska
StoryEditor

Novi proizvod Pip-a: Inovativno gorivo BeeSmoke

23. Svibanj 2021.
Ivan Bračić

PIP je na tržište izbacio novi proizvod – BeeSmoke, inovativno peletirano gorivo za dimilicu s dodacima suhih tekućih prirodnih dodataka. Inovacija je rezultat trogodišnjeg intenzivnog rada vlasnika te tvrtke Ivana Bračića, koji je na ideju, kaže, došao još prije dvadeset godina.

– Novi proizvod kao gorivo koje tinjanjem proizvodi dim pčelama ne šteti jer sadržava piljevinu i sječku u kojima za razliku od dosadašnjih goriva za dimilicu nema kemikalija i ljepila. Uz aktivne dodatke pčele se jako umire u odnosu na djelovanje 'običnog' dima, što olakšava pčelarenje, osobito kad su izrazito nemirne, primjerice ako izostane medenje, kad je vjetrovito ili kad pčelari organiziraju selidbu. Takvim dimljenjem olakšava se spajanje zajednica i sigurnije je dodavanje matice te se umanjuje vjerojatnost pojave grabeži – objašnjava Bračić.

Nakon dimljenja pčele se nasišu meda pa su tromije i mirnije, a u ovom slučaju i dodatno omamljene. Sredstvo ne djeluje kemijski, nego fizički, a, osim toga, nastavlja Bračić, nametnik na pčelama, grinja Varroa destructor, također se dimljenjem ošamuti i dijelom otpusti od pčela. Da se grinje ne bi ponovno uhvatile za pčele, preporučuje se postavljanje mreže ili tkanine na podnicu. Bračić kaže da nema ograničenja za upotrebu i doziranje PIP-ova novoga goriva za dimilice i ističe da novi proizvod već dobro prolazi na tržištu u Hrvatskoj, ali i regionalnim zemljama. 

19. travanj 2024 12:31