Hrvatska
StoryEditor

Invera Private Equity Fund uložio u proizvođača montažnih drvenih kuća Marles Hiše Maribor

25. Siječanj 2022.
Marles hiše

Invera Private Equity Fund stekao je 58,2 posto udjela u Marles Hiše Maribor, najvećem i najstarijem proizvođaču montažnih drvenih kuća i zgrada u regiji. To je druga Inverina investicija nakon što su prije pola godine finalizirali ulaganje i stekli većinski udio u tvrtki Metamorfoza koja upravlja Muzejom iluzija.

– Na ulaganje u Marles Hiše Maribor smo se odlučili nakon vrlo rigoroznog selekcijskog procesa i analize više od 300 investicijskih prilika iz različitih industrija u prethodnoj godini. U međuvremenu, naravno, aktivno radimo i na drugim potencijalnim projektima te očekujemo da ćemo realizirati dodatne akvizicije kako unutar postojećeg portfelja, tako i u novim industrijama u 2022. godini – istaknuo je Kemal Sikirić, managing partner u Invera Private Equity Fund-u. Vrijednost transakcije nije otkrivena.

Glavni razlog investicije u proizvođača drvenih montažnih objekata je taj što u Inveri smatraju da je drvena montažna gradnja budućnost. Razlozi koji podupiru tu tvrdnju su, kaže Sikirić, mnogobrojni, a neki od njih su zakonodavstvo koje promiče drvenu gradnju s ciljem smanjenja emisije CO2 na razini EU i šire (tradicionalna gradnja je jedan od najvećih uzročnika globalnih emisija CO2), veća transparentnost drvene montažne gradnje u smislu cijene i roka isporuke (unaprijed definirana cijena i rok isporuke), kraći rok proizvodnje i montaže, mogućnost izvedbe ključ u ruke (proizvođač je odgovoran za cijeli proces od ishođenja građevinske dozvole, proizvodnje elemenata, montaže do izvršenja završnih obrtničkih radova), energetska učinkovitost, rastuća ekološka osviještenost kupaca te povećana svijest kupaca u pogledu koristi i mogućnosti drvene montažne gradnje.

image

Kemal Sikirić

– U tom se smislu Marles, kao najstariji i najveći proizvođač montažnih kuća u regiji, s više od 30 milijuna eura konsolidiranih prihoda godišnje te 27 tisuća objekata i 400 škola i vrtića izgrađenih do danas, nametnuo kao idealni kandidat za akviziciju – kaže Sikirić.

Daljnji planovi idu u smjeru optimizacije postojećih proizvodnih kapaciteta, dodatnog zapošljavanja, investicija u povećanje proizvodnih mogućnosti kao i daljnjeg razvoja tržišta s naglaskom na DACH regiju (Njemačka, Austrija, Švicarska) u kojoj je Marles već značajno prisutan. Navedene aktivnosti planiraju provesti u suradnji s postojećim menadžmentom i vodećim europskim ekspertima iz industrije koji su već aktivno angažirani u Marlesu.

– Vizija Marles Hiše je postati lider u proizvodnji montažnih drvenih proizvoda i građevinarstvu u srednjoj Europi. Invera, koju ocjenjujemo kao strateški financijski investitor, u nama je prepoznala veliki potencijal i podržat će nas u ostvarenju našeg cilja rasta na inozemnim tržištima i povećanja proizvodnih kapaciteta – istaknuli su iz uprave slovenskog proizvođača. Preostali vlasnički udio od 41,8 posto udjela u Marles Hiše drži tvrtka Investma, u vlasništvu Leopolda Poljanšeka, koja tako ostaje važan dioničar tvrtke.

Invera Private Equity Fund je 60 milijuna eura vrijedan PE fond sa sjedištem u Nizozemskoj i fokusiran na regiju jugoistočne Europe kao svoje temeljno investicijsko područje. Inverinu bazu ulagača čine isključivo veliki, ugledni institucionalni ulagači (EIF, EBRD, mirovinski i investicijski fondovi). Invera Equity Partners, upravitelj fonda Invera Private Equity Funda, nastoji steći kontrolne udjele u malim i srednjim poduzećima, otkupom ili povećanjem kapitala (ili oboje) s ciljem postizanja nove razine korporativne strategije, pristupa tržištu i tehnologija. Fond trenutačno ima urede u Amsterdamu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu.

19. travanj 2024 17:52