Hrvatska
StoryEditor

Investicija HEP-a: Otok Unije će dosegnuti elektroenergetsku samodostatnost do 2023.

29. Listopad 2021.
Mjesto Unije na otoku Unijefoto Shutterstock
Na najzapadnijem hrvatskom naseljenom otoku Unijama Hrvatska elektroprivreda (HEP) pokrenula je izgradnju solarne elektrane koja bi trebala pokriti gotovo cjelogodišnje potrebe tog otoka za strujom.

Unije su s više od 2,5 tisuće sunčanih sati godišnje jedan od najosunčanijih hrvatskih otoka, stoga je HEP i ušao u investicijski projekt neintegrirane (zemljane) fotonaponske elektrane priključne snage 1 MW. Iz te nam tvrtke kažu da su se za investiciju odlučili kako bi poboljšali kvalitetu života i stanovnika i potaknuli budući razvoj otoka. Samodostatna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora može se koristiti i za brendiranje otoka kao održive turističke destinacije.

Projekt sunčane elektrane komplementaran je s projektom instalacije baterijskog postrojenja za pohranu proizvedene energije, koji u sklopu europskog projekta INSULAE, provodi Regionalna energetska agencija Kvarner (REA Kvarner).

- Sunčana elektrana će u značajnoj mjeri pokriti cjelogodišnje potrebe otoka za električnom energijom, dok će se sav višak proizvodnje, uz napomenu da će instalirana snaga elektrane biti 30 do 40 posto veća od priključne snage, koristiti za punjenje baterijskog spremnika, kako bi se akumulirana energija sunca mogla koristiti i u razdobljima kad nema dnevnog svjetla. U elektranu se planira ugraditi oprema koja će u budućnosti, prema potrebi, omogućiti takozvani otočni rad, što znači rad neovisno o priključku na elektrodistribucijski sustav. Na taj način Unije će ostvariti visok stupanj elektroenergetske samodostatnosti i stabilnosti opskrbe, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone, budući da opskrbu električnom energijom više neće ugrožavati moguća oštećenja podmorskog elektroenergetskog kabela ili vremenske nepogode - objašnjavaju iz HEP-a.

Kroz naknadu za proizvodnju električne energije, komunalni i vodni doprinos, korist od sunčane elektrane će imati i proračun Grada Malog Lošinja, u čijem se sastavu Unije nalaze.

- U izgradnju elektrane HEP planira uložiti oko 9 milijuna kuna, a dodatna sredstva potrebna za nabavu baterijskog sustava uložit će REA Kvarner kao partner na projektu. Sunčana elektrana Unije će proizvoditi električnu energiju kao dio HEP-ovog proizvodnog sustava, uz tržišno opravdanu proizvodnu cijenu - objašnjavaju iz HEP-a.

U tijeku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu, a dovršetak izgradnje sunčane elektrane planiran je 2023. godine.

17. travanj 2024 14:29