Hrvatska
StoryEditor

Irci kupili kogeneracijsko postrojenje u Belišću i ulažu u njega 1,7 milijuna eura

12. Kolovoz 2021.
kogeneracijsko postrojenjeIlustracija

EQTEC, kompanija za proizvodnju energije iz otpada sa sjedištem u Irskoj, zajedno s hrvatskim projektnim partnerom Sense ESCO-om finalizirala je kupnju postrojenja u Belišću i stavit će ga u pogon do kraja 2022. godine.

Plinifikacijsko kogeneracijskog postrojenja na biomasu snage 1,2 megavata sagrađeno je 2016. godine i u njega je već bila ugrađena EQTEC-ova tehnologija rasplinjavanja. Međutim, sada će pogon biti obnovljen i opremljen najnovijom tehnologijom kojom se drvni otpad pretvara u električnu i toplinsku energiju. Procjenjena vrijednost tog ulaganja je 1,7 milijuna eura

image

David Palumbo

foto
– Postrojenje u Belišću bit će tržišni razvojni centar (MDC) i jedno je od nekoliko europskih pogona za proizvodnju energije iz otpada u kojima ćemo ugraditi svoju najnoviju tehnologiju – rekao je David Palumbo, izvršni direktor EQTEC-a, koji je nedavno najavio i da će prvi takav centar biti u talijanskoj Toskani.

Predviđa se da će slavonsko postrojenje godišnje proizvesti približno 1,2 MW zelene električne energije iz 8.000 tona drvne sječke i biomase drvnog otpada iz regionalnih šuma te generirati dobit prije oporezivanja od oko 850 tisuća eura na godinu. 

19. travanj 2024 16:17