Hrvatska
StoryEditor

Iskra brodogradilište Šibenik i brodogradilište Pallada iz Ukrajine potpisali ugovor o izgradnji plutajućeg doka

08. Studeni 2021.

Iskra brodogradilište Šibenik i ukrajinsko državno brodogradilište Pallada iz Khersona u Kijevu su potpisali ugovor o izgradnji novog plutajućeg doka dugog 120 metara, širokog 32 metra, s kapacitetom dizanja brodova do 5000 tona. Novi dok će, kako se navodi u priopćenju, omogućiti servisiranje gotovo čitave flote trajekta Jadolinije, svih brodova HRM-a, uključujući i budući vanobalni ophodni brod, te luksuzne jahte duljine preko 100 metara.

Ugovor su, u sjedištu  ukrajinskog vojnog koncerna Ukronboronprom, potpisali Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta Šibenik, i Yevhen Alkhimov, direktor brodogradilišta Pallada. Taj koncern upravlja svim tvrtkama aktivnima u ukrajinskoj vojnoj industriji koje su aktivno sudjelovale u višemjesečnim pregovorima o realizaciji ovog ugovora. Prema tom ugovoru dok će biti izgrađen u roku od 13 mjeseci, a potom će remorkerima biti 'dotegljen' iz Crnog mora u Šibenik, a bit će instaliran na lokaciji postojećeg doka koji izgrađen 1924. godine.

- Izgradnja novog doka dugog 120 metara i nosivosti 5000 tona, koji će zamijeniti stari dug 70 metara i nosivosti 1500 tona, najveća je i najvažnija investicija u šibensku brodogradnju u proteklih stotinu godina. Riječ je o strateškoj investiciji koja će omogućiti snažan razvoj šibenskog brodogradilišta, povećanje njegovih remontnih kapaciteta i unapređenje kvalitete usluga. Novi dok bit će izgrađen u kombiniranoj tehnologiji armiranog betonskog pontona i čelične konstrukcije čime će se značajno produljiti njegov životni vijek te smanjiti troškovi održavanja u odnosu na tehnologiju isključivo čelične konstrukcije. Građen je u skladu s najvišim ekološkim standardima te će imati ugrađene tankove za prikupljanje otpadnih voda i štetnih tvari koje nastaju prigodom radova na brodu. Upravljanje dokom je potpuno digitalizirano i svim se njegovim funkcijama upravlja putem računalnog sustava - kaže Vuletić.

Ukrajinsko brodogradilište Pallada renomirani je specijalizirani graditelj plutajućih dokova. Brodogradilište je osnovano 1936. godine, a do sada je tamo izgrađeno više od 90 plutajućih dokova za brodogradilišta širom svijeta među kojima su i hrvatska.  Ovaj dok će biti građen pod nadzorom Hrvatskog registra brodova te će od prvog dana biti registriran pod hrvatskom zastavom.

Izgradnja plutajućeg doka će biti prvi i najvažniji korak velikog investicijskog plana slovenske Iskre, koja je brodogradilište preuzela 2019. godine. Plan uključuje niz strukturnih ulaganja u šibensko brodogradilište - od obnove i modernizacije objekata i infrastrukture, nabave nove opreme za brodogradnju, povećanja kapaciteta do podizanja energetske učinkovitosti. U cilju bolje energetske učinkovitosti i uporabe ekološki podobnih obnovljivih izvora energije već je pripremljen projekt gradnje solarne elektrane na krovovima zgrada Iskra brodogradilišta Šibenik nazivne snage 1,1 MW, a za početak realizacije čekaju odluku Fonda za zaštitu okoliša.

Iskra će samo u 2022. godini investirati preko 15 milijuna eura u hrvatske tvrtke koje ima u vlasništvu - Iskra brodogradilište Šibenik i ELKA u Zagrebu.

28. travanj 2024 18:48