Hrvatska
StoryEditor

Istraživanje: Hrvatska je najkorumpiranija država istočne Europe?  

16. Listopad 2019.
Sastanak čudne okolnostifoto Getty Images/istockphoto
Istraživanje otkriva curenje milijardi putem kriminala, korupcije i utaje poreza koje nepovoljno utječu na BDP.

Dok su se najviši pravosudni dužnosnici zapadnog svijeta i vodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a ima ‘čast’ biti svrstana u najkorumpiraniju istočnoeuropsku državu. Sljedeća korumpirana zemlja u postkomunističkoj Istočnoj Europi je Rusija, prenosi Medium.

Na temelju izvještaja koji su predstavili Global Financial Integrity, Međunarodni samit lidera, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka – nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u periodu od 2005. do 2014. godine, što je 73 posto BDP-a za 2015. godinu. 

U Adriatic Institutu za javnu politiku koji sudjeluje u istraživanju, kažu nam da se ono bazira na prikupljanju podataka koje prilažu sve zemlje koje su članice Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Naime, svi podaci isčitavaju se iz priloženih platnih bilanci i trgovinskih odnosa među zemljama te bankovnih transfera. Na temelju toga dolazi se do podataka o nezakonitim odljevima novca. Prema tim podacima Hrvatska je zasjela na nezavidno prvo mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja Istočne Europe. 

Burna korupcija u Hrvatskoj

Ivo Sanader najviši je dužnosnik kojem se sudi za korupciju u Hrvatskoj i osuđen je na zatvorsku kaznu zbog drugih zločina povezanih s korupcijom.

Međutim, ostatak HDZ-ovih i SDP-ovih političara s neobjašnjivim bogatstvom koje njihovi privatni partneri u kriminalu imaju, nisu osudili hrvatski politički utjecajni tužitelji i štetni pravosudni sustav, piše Medium.

Gradonačelnici, uključujući zagrebačkog Milana Bandića i riječkog Vojka Obersnela i ostali visoki dužnosnici upleteni u optužbe o korupciji, nisu pravno odgovarali zbog političkog utjecaja na pravosuđe.

Od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine dvije glavne političke stranke HDZ  i SDP rotirale su se na vlasti, hrabro blokirajući temeljne pravosudne reforme i lažirajući napredak i druga izvješća zapadnim i EU institucijama koje prate balkanske nacije.

Hrvatski pravosudni sustav

  1. U zemlji od četiri milijuna ljudi ima preko 600.000 sudskih slučajeva među kojima su neki zaglavili u sustavu preko deset godina
  2. U pravosudnom poretku Europske unije objavljenom 20. svibnja 2019. godine prikazana je Hrvatska s najvećim brojem sudaca u cijeloj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti
  3. Loše financirano Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) otežavaju i značajna ograničenja koja istražno tijelo nameće kroz politički utjecaj.

U pravosudnom poretku EU-a za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u Europskoj uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka neovisnosti u pravosuđu.

  1. Status i položaj sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost.
  2. Smetnje i pritisak iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa
  3. Smetnje ili pritisak vlade i političara
UPDATE:

U međuvremenu portal faktograf.hr objavio je tekst u kojem tvrdi da je navedeno istraživanje dezinformacija. Tekst pročitajte ovdje.

15. travanj 2024 13:38