Hrvatska
StoryEditor

Istraživanje pokazalo da su nam novčanici sve prazniji

08. Srpanj 2021.
kartice, gotovina

Mastercard je svibnju 2021. godine u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Improve proveo online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga među klijentima banaka u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s evolucijom plaćanja skoro svi koriste kartice, češće plaćaju njima na prodajnom mjestu i češće kupuju online. Također, pandemija je potaknula promjene u kupovnim navikama.

Najveća promjena u ponašanju potrošača u odnosu na jesen 2020. odnosi se na internetsku kupnju broj ljudi koji kupuju putem interneta povećao se za 7 postotnih bodova pa 41 posto ispitanih online kupuje češće nego prije. Uz to, 46 posto ispitanika zbog pandemije sve češće koristi kartice, a 48 posto češće plaća beskontaktno.

Gotovo svi sudionici istraživanja koriste barem jednu karticu, odnosno njih 98 posto, što je povećanje od 3 postotna boda u odnosu na istraživanje provedeno u rujnu prošle godine. Ispitanici više koriste debitne kartice (92 posto) nego kreditne kartice (53 posto) i radije se odlučuju za charge kreditne kartice nego revolving kartice.

Gotovo polovica ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica

U prosjeku, korisnici posjeduju 2,7 kartica. Od ukupnog broja korisnika kartica, 47 posto ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica. Udio onih koji koriste samo jednu karticu porastao je za 4 postotna boda u odnosu na istraživanje provedeno lani. Gledano prema mjestu stanovanja, ispitanici s područja Zagreba, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije u prosjeku koriste više kartica nego stanovnici ostalih regija.

Na prodajnim mjestima plaćamo karticama

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika plaća karticama na prodajnim mjestima. Njih čak 87 posto kartice ondje koristi najmanje jednom tjedno, a gotovo trećina to čini svakodnevno.

Najčešća metoda plaćanja na prodajnim mjestima je plaćanje debitnom karticom (58 posto ispitanika). Iznosi manji od 100 kn najčešće se plaćaju debitnom karticom (51 posto), dok 39 posto ispitanih još uvijek te iznose radije plaća u gotovini. Plaćanje gotovinom uglavnom se koristi za plaćanje manjih iznosa, i to uglavnom iz navike (kod 56 posto ispitanika) te zbog jednostavnosti (32 posto ispitanih).

Većina ispitanika koristi plaćanje u ratama

Plaćanje na rate uglavnom se koristi za plaćanje većih iznosa (kod 57 posto ispitanih za svote veće od 1000 kn). U prosjeku, ispitanici se odlučuju za 6,6 rata. Glavni razlozi za ovaj način plaćanja su bolji raspored troškova (61 posto) i lakše podmirivanje većih novčanih iznosa (58 posto).

Beskontaktno plaćanje trend u Hrvatskoj

U pogledu plaćanja beskontaktnim karticama, novo istraživanje pokazuje kako je njihovo korištenje na ustaljenoj razini. Naime, 89 posto sudionika u istraživanju koristi se beskontaktnim plaćanjem. 

- Mastercard je diljem Europe podržao nekoliko inicijativa koje su rezultirale dramatičnim povećanjem upotrebe beskontaktnih kartica i mobilnih uređaja za plaćanje te je 75 posto svih Mastercardovih transakcija u Europi sada beskontaktno - istaknuo je Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda u Hrvatskoj i Rumunjskoj. 

Udio beskontaktnih transakcija u Hrvatskoj je veći od prosjeka, gotovo je 9 od 10 Mastercardovih transakcija beskontaktno.

17. travanj 2024 19:42