Hrvatska
StoryEditor

Ivan Mrvoš: Mjerama za spas gospodarstva Vlada se sprda s privatnicima

25. Ožujak 2020.
Ivan Mrvošfoto Dražen Lapić

Osnivač i izvršni direktor Includea Ivan Mrvoš stao je u obranu poduzetnika podugačkom objavom na društvenoj mreži Facebook gdje najavljuje veliku krizu gospodarstva te oštro kritizira doživljavanje privatnika kao izrabljivača jer žele nastaviti raditi i u ovim uvjetima. Dodatno im situaciju otežava Vlada koja se, kako tvrdi, svojim mjerama za spas gospodarstva sprda s privatnicima.

Uz gubitaka u turizmu koji će ove sezone podbaciti, gospodarstvo dodatno potkopava Vlada, tvrdi Mrvoš.

„Država nam živi od turizma (ukupni prihodi turizma u BPD-u su nam oko 20 posto) umjesto od industrije i to će nas pokopati već ove godine. Ono malo industrije što je ostalo odlučila je pokopati vlada u ova dva tjedna, s odlukama i mjerama iz kojih se može zaključiti samo jedno – da su pred nas stavili mjere kojima očekuju da će se poduzetnici ponovno zadužiti i po tko zna koji put prebaciti teret sustava na svoja leđa, te vlastitim zaduženjima osigurati nastavak financiranja javnog sektora i države.“

 

Nema šanse, komentira Mrvoš čija tvrtka zasad raspolaže gotovinom, ali da se mora zadužiti i podići kredit čija trećina će se sliti u državni proračun 'radije bi zapalio cijeli ured i prijavio se na biro da ubrza raspad ovog cirkusa', napisao je.

Kritizirao je ministra gospodarstva Darka Horvata da se ne zauzima za privatni, nego samo za javni sektor te se to ne trudi ni sakriti.

Nitko trenutno ne shvaća kakav teret i stres je na privatnicima. Koliko tisuća i tisuća radnih sati smo uložili u naše kompanije da bi nas sada netko prozivao izrabljivačima, a vlada sprdala mjerama koje su donijeli“, nezadovoljan je raspletom situacije i kritikama javnosti u kojima se privatnicima zamjera što 'tjeraju ljude da rade' u ovakvim uvjetima, a nesvjesni su otkaza koji će zapljusnuti radnike.

Otkazi se dijele na sve strane – u malim i velikim tvrtkama, u turističkim i IT tvrtkama. Pool kandidata koji nam se prijavljuju za posao se ovaj tjedan toliko povećao da će naš odjel ljudskih resursa sljedećih tjedana samo slati zahvale na prijavi. Sve kolege s kojima sam pričao do ljeta će otpustiti barem nekoliko ljudi, a kod malih tvrtki nekoliko ljudi je pola tvrtke“, zaključuje perspektivan Solinjanin.

Cijelu objavu pročitajte u Facebook objavi mladog poduzetnika Ivana Mrvoša koji je svojim pametnim klupama osvojio svijet.

20. travanj 2024 02:11