Hrvatska
StoryEditor

Iz HUP-a odlaze kompanije s gotovo 60 milijardi kuna prihoda, HUP pregovara s drugim tvrtkama, danas dvije pristupile

22. Siječanj 2021.
menadžer odlazi
- HUP je u zadnje vrijeme učlanio Tommy, Studenac, Croz, Rimac Automobile, Aquapark Istralandiu i neke druge, mali nam pristupaju svakodnevno, danas samo dvije tvrtke, poručuju za Lider iz HUP-a

U posljednja dva dana iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nekoliko je kompanija istupilo iz članstva, neki najavljuju odlazak, neki čvrsto stoje uz HUP. Adris, OrbicoFortenova, Energia naturalis i Tehnomont bivše predsjednice HUPa Gordane Deranje najzvučnija su imena koja su (za sada) istupila iz članstva. Prema medijskim napisima, svoj odlazak je najavio i Dragutin Kamentski i njegov Kamgrad, a navodno svoj odlazak najavljuju (piše poslovni dnevnik) i Coca Cola te Saponia

Temeljem tih informacija, odlučili smo opet raditi ono u čemu smo jako dobri - analizi brojki i tablica. I tako smo uzeli konsolidirana financijska izvješća spomenutih kompanija (za 2019. godinu jer je to jedini podatak koji je zajednički svima). I dobili smo zanimljiv rezultat.

Naime, ako zbrojimo ukupne prihode kompanija koje su istupile (odnosno istupaju) iz HUP-a (Adris, Orbico, Fortenova, Enna grupa Tehnomont) i Kamgrada koji je najavio odlazak, dobije se gotovo 58 milijardi kuna ukupnog prihoda. Zbrojeni neto gubitak je (ipak) 550 milijuna kuna (naime, Fortenova grupa je 2019. zaključila s gubitkom od 1,49 milijardi). 

Ako pak spomenutim kompanijama pribrojimo Coca Colu i Saponiju (za koje se još jednom neslužbeno smatra da će istupiti iz članstva), onda zbrojeni ukupni prihod samo tih kompanija iznosi gotovo 60 milijarde kuna (izvor podataka su Sudski registar i Zagrebačka burza). 

  • Fortenova grupa - 23,95 milijardi kuna
  • Orbico - 17,58 milijardi
  • Energia naturalis - 8,8 milijardi
  • Adris - 6,01 milijarda 
  • Kamgrad - 1,11 milijardi 
  • Coca Cola - 1,1 milijarda
  • Saponia - 878,9 milijuna 
  • Tehnomont - 111,6 milijuna 
  • UKUPNO - 59,53 milijarde kuna

Iako je iz članstva istupilo 30-ak kompanija, iz HUP-a nam odgovaraju kako HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika.

- To je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtjeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata kažu nam u HUP-u. Zamolili smo ih da nam pošalju i podatak o ukupnim prihodima svih članica.  

- O prihodima ne možemo bez suglasnosti članica. Mi smo službeno dobili informaciju o istupanju za samo PET članica do danas, s time da se još do danas nisu formalno iščlanili niti oni iz HUP-a (Fortenova, Adris, Tehnomont, Enna i Orbico). Nemamo najave o drugim istupanjima. HUP je u zadnje vrijeme učlanio Tommy, Studenac, Croz, Rimac Automobile, Aquapark Istralandiu i neke druge, mali nam pristupaju svakodnevno, danas samo dvije tvrtke. U pregovorima smo s drugim velikim tvrtkama o učlanjenju u HUP - poručuju nam iz HUP-a. 

'Nećemo se javno objašnjavati'

Prema medijskim napisima, oko 30-ak kompanija istupilo je iz članstva. Branko Roglić je odlazak Orbica objasnio time što nije 'zadovoljan ekipom i načinom kako se vodi HUP jer je unutar Udruge kaotično stanje'. Ante Vlahović je odlazak Adrisa objasnio da je HUP 'interesna i dragovoljna udruga'.

- Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge - objasnili su iz Adrisa. 

Iz Fortenova grupe na upit o izlasku iz HUP-a kratko odgovaraju da je Fortenova grupa je 'obavijestila Vijeće članova i stručne službe HUP-a o svojoj odluci da istupi iz HUP-a i tu odluku nema potrebe pojašnjavati u javnom prostoru. Dobrobit naše zemlje, hrvatskog i regionalnog gospodarstva, naših zaposlenika, partnera i svih naših sugrađana, jednom riječju cijelog društva duboko ranjenog i pandemijom i potresima, ostaje zajednički interes koji dijelimo s brojnim drugima kompanijama bez obzira na članstvo u HUP-u i na ostvarivanju tog interesa ćemo sa svima njima nastaviti raditi i dalje'.

Deranja je pak kazala da je 'problem osim jasnih ciljeva i (ne)transparentnost jer takvim kriterijima njezina će se tvrtka voditi prilikom priključivanja nekoj drugoj poslodavačkoj udruzi'.

'Ne razumijen zašto su istupili'

S druge pak strane, iz HUP-a kažu da je temeljno načelo djelovanja HUP-a je dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz udruge.

- Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje - izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

- Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima - u proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini. Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu – izjavila je Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a.

Potporu HUP-u dali su mnogi poduzetnici, kao što su i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i član Savjeta HUP-a kojie je izjavio da njegova kompanija ostaje u članstvu Hrvatske udruge poslodavaca, a bio je kritičan prema tome kako su Roglić i Vlahović reagirali. Naglasio je, naime, kako mu se 'ne čini primjerenim da upravo ljudi koji su dugi niz godina bili na vodećim ili važnim pozicijama u HUP-u danas izlaze s puno negativnih poruka o udruzi, a u tim se porukama ne prepoznaje minimum vlastite odgovornosti.'

Hrvoje Balen iz Algebre, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, ne razumije zašto su se neke od spomenutih kompanija upravo sada odlučile na taj čine, tim više što se unutar HUP-a, granske udruge dobro funkcioniraju i da se pojavljuje nova i pozitivna energija.

24. travanj 2024 12:46