Hrvatska
StoryEditor

Jadranka Kosor nakon ostavke Gorana Marića: Nije pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati

15. Srpanj 2019.
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]

Društvene mreže pune su reakcija na najveću političku vijest dana - ostavku ministra državne mirovine Gorana Marića. Među prvima je na Twitteru novonastalu situaciju komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor. Vrlo jezgrovito iznijela je problem: Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati.

{facebookpost}

Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati.

— Jadranka Kosor (@_Jadranka_Kosor) July 15, 2019

{/facebookpost}

Gotovo pa očekivana je bila reakcija oporbenjaka Gordana Marasa koji je, kao i mnogo puta dosad, ustvrdio da je premijer Plenković taj koji bi trebao podnijeti ostavku. "[Ostavku treba dati Andrej Plenković! Slažete li se?] Raspad sistema u Vladi RH. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

{facebookpost}{/facebookpost}

Njemu se pridružio i glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila novi izbori, piše Hina.

"Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministar, odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu“, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh, za N1 je komentirao: "Počela je igranka, Vlada se trese, ovo je vjerojatno jedna od posljedica medijskog pritiska i onoga što se radi u Saboru i parlament je postao dosta krupno poprište rasprave o Vladi. Premijer po svaku cijenu želi izbjeći rasprave o Vladi i nastoji da ministri sami podnesu ostavke".

Beus Richembergh upozorava da premijer nije dobro birao jer je osim kabineta i za koalicijske partnere izabrao ljude 's repovima'.

"To je posljedica obrasca ponašanja vladajuće stranke za koji smo mislili da ne postoji od trenutka uhićenja Ive Sanadera. I dalje je korupcija broj jedan tema u svim analizama u Hrvatskoj i pokazuje se da Plenković nije dobro birao svoj kabinet, jer nije provjerio o kakvim se ljudima radi. Plenković mora ozbiljno i hitro raditi ako želi spasiti svoj kabinet", kazao je zastupnik GLAS-a.

Podsjetimo, ministar državne imovine Goran Marić danas je nakon potpisivanja ugovora o darivanju državne imovine Novom Vinodolskom ustvrdio da je ovo zadnji ugovor koji je potpisao te potvrdio iznenađenim novinarima da je podnio neopozivu ostavku.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je kako je Marićeva ostavka iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji, prenosi Hina.

“Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju", poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

"I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima", kazao je  Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

"U svakom slučaju, čini se da afere ove Vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca", ocijenio je Grmoja.

20. travanj 2024 01:50