Hrvatska
StoryEditor

Jagma za umjetnom inteligencijom u Lipiku

02. Ožujak 2021.
Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA

U Lipiku su zaključene prijave za program šestomjesečnog osposobljavanja nezaposlenih osoba za zanimanje programera/ke umjetne inteligencije, a interes za prekvalifikaciju daleko je premašio broj slobodnih mjesta. Prijavilo se ukupno 238 kandidata na 20 mjesta čime su kapaciteti premašeni više nego deseterostruko! 

Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik tom je prilikom izjavio: “Ugodno smo iznenađeni velikim odazivom, nama je to pokazatelj da smo odabrali pravu stvar kad smo se u Lipiku hrabro odlučili kladiti na umjetnu inteligenciju.”

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana se osvrnuo na širi kontekst inicijative: “Ovaj program je samo dio naše dugoročne vizije. Želimo da Lipik postane nacionalno središte za razvoj umjetne inteligencije sa poduzetničkim inkubatorom i akceleratorom, fakultetom i studentskim domom, a u planu je i izgradnja nove poslovne zone sa poduzetničkim naseljem za poduzetnike iz područja umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija.”

PROGRAMER/KA UMJETNE INTELIGENCIJE

Do ovog popularnog programa prekvalifikacije došlo je na inicijativu Lipičke razvojna agencija LIRA u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada. Kroz ovaj program omogućena je edukacija nezaposlenih osoba u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu, tijekom kojeg polaznici borave u Lipiku.

Polaznici prolaze preko 1000 sati teorijske i praktične nastave i rada na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Svim polaznicima osigurana je mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće i putni troškovi od strane HZZ-a. Polaznicima kojima je prebivalište udaljeno od Lipika će u pronalasku smještaja pomoći djelatnici Centra umjetne inteligencije Lipik.

TESTIRANJE UZ POMOĆ ELEMENTS OF AI

Kako bi izabrali najbolje kandidate i popunili 20 slobodnih mjesta u programu prekvalifikacije, u AI Centru Lipik odlučili su prijavljene kandidate testirati koristeći najpopularniji online tečaj u Hrvatskoj Elements of AI kojega je u Hrvatsku donijela udruga CroAI te dodatna testiranja iz područja matematike i programiranja. Ponosni nositelji certifikata tečaja Elements of AI imali su osiguranih 10 bodova od sveukupnih 60 bodova tijekom testiranja.

POLAZNICI IZ CIJELE HRVATSKE

Iako program zahtijeva fizičku prisutnost u Lipiku, prijavljeni dolaze iz cijele Hrvatske - konkretno iz Dalmacije (Split, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Rogoznica, Opuzen), Istre i Kvarnera (Rijeka, Pula, Umag), središnje Hrvatske (Karlovac, Zagreb i okolica), sjeverne Hrvatske (Koprivnica, Varaždin, Čakovec) te Slavonije (Vinkovci, Osijek, Slavonski Brod, Lipik, Pakrac, Požega, Sisak, Petrinja).

SUVREMENI OBRAZOVNI PROGRAM

Od ukupno prijavljenih osoba 75 % čine osobe sa završenom srednjom školom, a preostali imaju završen fakultet dok 20 % prijavljenih čine žene.

Voditelj školovanja i AI Centra Lipik je Hrvoje Kukina, stručnjak za umjetnu inteligenciju koji završava doktorat na Tehničkom sveučilištu u Beču. Posebni kolegiji na edukaciji bit će autonomna vožnja i medicina, a držat će ih profesori s vodećih hrvatskih fakulteta uz gostujuća predavanja različitih stručnjaka iz realnog sektora.

OSPOSOBLJAVANJE ZA PODUZETNIŠTVO

Osim edukacija, svi polaznici će raditi i na razvoju svog proizvoda koji će prezentirati na kraju osposobljavanja te ući u konkurenciju za financijske nagrade.

Očekuje se zapošljavanje većine polaznika u tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom i koje su okupljene u zajedničku udrugu CroAI, a koje su iskazale interes za novostvorenim talentima kroz lipički program prekvalifikacije.

20. travanj 2024 13:17