Hrvatska
StoryEditor

Jan de Jong: Žalosno je da Hrvatska koja je nekoć hranila cijelu regiju, sada nema dovoljno hrane ni za svoje potrebe

02. Listopad 2020.
Jan de Jong

Jubilarno peto izdanje međunarodne multidisciplinarne konferencije LEAP Summit, održavava se 1. i 2. listopada u zagrebačkom Branimir Minglle Mallu. Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, broj posjetitelja je ograničen no organizatori su omogućili live streaming putem službene Facebook stranice za sve zainteresirane. Prvog dana domaći i strani predavači bavili su se temama poduzetništva, inovacija te zelene i digitalne tranzicije.

image
LEAP Summit

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, generalni partner LEAP Summita, otvorio je ovogodišnju konferenciju istaknuvši da je vizija Europske komisije ulaganje u zelenu i digitalnu tranziciju na temelju kojih bi Europa trebala postati predvodnica u svijetu. Naglasio je kako je upravo ovih dana Komisija poručila državama članicama da svoje planove za oporavak, koji će biti sufinancirani europskim sredstvima, usmjere na zelenu tranziciju uključujući obnovljive izvore energije i ekološki čiste tehnologije te na digitalizaciju uključujući razvoj digitalnih vještina u obrazovnom sustavu.

image
Ognian Zlataev

- Vjerujemo da će ti smjerovi oblikovati našu budućnost, jer samo mi možemo odlučiti kakvu Europu želimo - rekao je Zlatev.

Na tragu tih poruka Komisije su i planovi nizozemskog Hrvata Jana de Jonga koji pokreće tvrtku koja će nizozemsku agro-tehnologiju uvesti u Hrvatsku.

- Žalosno je da Hrvatska koja je nekoć hranila cijelu regiju, sada nema dovoljno hrane ni za svoje vlastite potrebe. Vjerujem da će s ovim tehnologijama Hrvatska moći biti samodostatna, ali i hraniti Europu - zaključio je de Jong. Posljednjih mjeseci aktivno se zalaže za otvaranje granica digitalnim nomadima, kako je rekao, individualcima koji ne bi dolazili u Hrvatsku kao turisti na nekoliko dana ili tjedana, već bi tu živjeli i radili nekoliko mjeseci ili godina. Njegovu ideju podupire i Vlada RH s kojom trenutno, naglasio je, priprema zakonsku regulativu koja bi do kraja ove godine trebala omogućiti slobodan i ulaz i rad digitalnim nomadima.

Najpoznatiji hrvatski digitalni nomad Tomislav Pancirov, objasnio je kako početi s tim zanimanjem u Hrvatskoj.

- Istraži tržište, definiraj svoju uslugu ili proizvod, pripremi novac i riješi zakonske osnove. Bitno je znati da nikad nećeš biti potpuno spreman. Zato treba riskirati i biti svjestan da sve ovisi o tebi, ti stvaraš pravila, a ne netko drugi - rekao je Pancirov.

image
Tomislav Pancirov

Anne Skare Nielsen, danska futuristkinja naglasila je kako je teško previdjeti budućnost zbog čega se nikada ne treba ograničavati.

- Turist i futurist nisu toliko različiti. Oboje s oduševljenjem čekaju što će novo vidjeti i doživjeti - rekla je Nielsen i zaključila da bismo se svi trebali voditi takvim pogledom na život.

O važnosti investiranja u mlade poduzetnike, na panel raspravi, govorili su Renata Brkić – visoka povjerenica Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela te Teo Petričević – stručnjak za društveno poduzetništvo i inovacije. Mladima su poručili da budu otvoreni otkriti tko su, da uvijek budu svoji jer nas društvo na to ne potiče, te da budu spremni slaviti i uspjehe i poraze budući da nam upravo porazi omogućuju rast.

Osim navedenih predavača, na prvom danu izlagali su i Ognjen Bagatin – generalni direktor poliklinike Bagatin, Filip Ljubić - osnivač i direktor IT agencije Q, Goran Vrabec – direktor OPG-a Volim ljuto, Ivo Bolta – voditeljica digitalne strategije i kreative Bruketa & Žinić & Grey, Mislav Javor – osnivač start upa AMPnet i Mirko Logožar – osnivač edukativne platforme za zdrav način života Different.

23. travanj 2024 13:35