Hrvatska
StoryEditor

Još jedan mali dioničar Koke traži isplatu dividende

11. Lipanj 2021.
Koka Varaždin

Mali dioničar Koke Danijel Labaš podnio je protuprijedlog u vezi isplate dobiti koju je lani ostvarila varaždinska peradarska kompanija iz sastava Grupe Vindija.

Naime, Koka je na dnevni red Glavne skupštine sazvane za 25. lipnja stavila odluku o raspoređivanju 11,1 milijuna dobiti iz 2020. u zadržanu dobit. Labaš podnosi protuprijedlog, objavljen na Zagrebačkoj burzi, prema kojem bi se dobit iz 2020. te ona iz 2019. u iznosu od 15,9 milijuna kuna upotrijebile za isplatu dividende u iznosu od 30 kuna po dionici.

Ovo je već drugi takav protuprijedlog jer je još jedan mali dioničar Koke, Pero Vlainić, 26. svibnja tražio da se dio lanjske dobiti rasporedi za isplatu dividende. Kao što je pisao Lider, prema Vlainićevom protuprijedlogu dio dobiti iz 2020. u iznosu od devet milijuna kuna bi se trebao isplatiti za dividendu u iznosu od 10 kuna po dionici, a preostali dio ostvarene dobiti od 2,1 milijuna kuna bi se rasporedio u zadržanu dobit.

Labaš u svom protuprijedlogu obrazlaže kako Koka godinama ostvaruje pozitivne rezultate, no da tijekom svih tih godina dioničari od toga nemaju koristi. Ukupna zadržana dobit, navodi, iznosi 336,3 milijuna kuna. – Društvo očito ima viška sredstava budući da najvećem dioničaru (Vindiji op.a.) s i njim povezanim osobama plasira zajmove. Prema bilanci sa 31.12.2020. društvo je prikazalo 49 milijuna kuna takvih zajmova. Osim toga, društvo je na taj datum imalo, u vrijeme povijesno niskih kamata, oročenih sredstava na rok iznad tri mjeseca u iznosu od 34,4 milijuna kuna  – stoji u Labaševom protuprijedlogu.

Dodaje i kako je društvo na dan 31.12.2020. imalo više od 200 milijuna kuna dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja od najvećeg dioničara i drugih povezanih poduzetnika. Nakon prošlogodišnje glavne skupštine dioničari su obaviješteni da Koka na takva potraživanja ne naplaćuje nikakve zatezne kamate.

Pobrojane okolnosti mogu stvoriti dojam da se, ističe Labaš, pogoduje najvećem dioničaru. Po njegovom mišljenju, dobar početak u smjeru otklanjanja takvog dojma bio bi da društvo nakon više od desetljeća isplati dividendu. – Predloženi iznos dividende je znatno manji od zajmova danih najvećem dioničaru i povezanim poduzetnicima, kao i iznosa dugoročnih oročenja koje je društvo ugovorilo, ako i zateznih kamata koje u posljednjih nekoliko godina nisu naplaćene najvećem dioničaru i povezanim poduzetnicima.

Najveći pojedinačni dioničar Koke je Vindija (95,4 posto) čiji je vlasnik i dugogodišnji predsjednik uprave Dragutin Drk nedavno preminuo. Erste banka ima 0,42 posto, Pero Vlainić 0,3 posto, Danijel Labaš 0,26 posto te Podravska banka 0,17 posto dionica.

24. travanj 2024 12:32