Hrvatska
StoryEditor

K(o)ronologija prvog tjedna trofaznog opuštanja u četiri faze

03. Svibanj 2020.
Otvaranje i rad obrta u vrijeme COVID - a 19, fotograffoto Dražen Lapić

Evo, napokon, prvoga 'opuštajućeg' koronatjedna u kojem smo dobili trofazni, a zapravo četverofazni paket mjera popuštanja, odnosno otvaranja životnih, gospodarskih, društvenih, kulturnih, sportskih i vjerskih aktivnosti. Dosad je bilo 'nema labavo', a sad je svemogući Stožer dopustio naznake normalnog življenja, odnosno povratka nekoj novoj normali. Još malo pa izbori.

23. travnja

• Vlada je prihvatila plan popuštanja protuvirusnih mjera. Predstavljen je kao 'trofazni', s relaksacijskim potezima u tri ponedjeljka: 27. travnja, 4. i 11. svibnja. U prvoj fazi omogućeno je otvaranje svih trgovina (osim onih u šoping-centrima) i dijela uslužnih djelatnosti, vraćen je javni gradski prijevoz, omogućen rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, dopušten trening vrhunskih sportaša. Sve prema posebnom epidemiološkom režimu. Sljedećeg ponedjeljka otvara se gotovo pun opseg djelovanja javnog i privatnog zdravstva i omogućuje rad svih uslužnih zanimanja (frizeri, pedikeri…). U trećoj fazi dopuštaju se okupljanja do deset osoba i rad šoping-centara. Otvaraju se ugostiteljski objekti (kojima će se isplatiti rigorozna epidemiološka ograničenja), vraća se međužupanijski javni prijevoz. Planirano je i otvaranje vrtića i razredne nastave, što je izazvalo velike polemike. U Vladinu PR-u zaboravili su četvrtu fazu programa, koja bi trebala stupiti na snagu u subotu 2. svibnja – ponovno otvaranje crkvi za vjernike (i ostalih, osim one u Sirobuji). A ja ne znam što sam se zamjerio Stožeru pa mi još ne da igrati tenis (pojedinačno, da ne bude zabune.)

24. travnja

Donald Trump proslavio se originalnim lijekom za pandemiju. Predložio je da se koronavirus liječi ubrizgavanjem dezinficijensa bolesnicima. Poslije se izvlačio da je bio sarkastičan, jedino što njegov 'sarkazam' Amerikanci nisu prepoznali. Naprotiv, u SAD-u je odmah porastao broj trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju.
• Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz novih preporuka za sprječavanje infekcije u radnim i javnim prostorima tijekom epidemije koronavirusa.

25. travnja

• Opet smo proslavili uvoz novih 68 tona zaštitne opreme iz Kine pa dva dana poslije novih 76 tona. U ponedjeljak je 'uz komercijalno nabavljenu robu od kompanija MEHECO i Sinopharm na letu bilo i nekoliko stotina tisuća zaštitnih maski koje je Hrvatskoj donirala kompanija Sinopharm'. Ta donacija zapravo je sramotna pinka.

26. travnja

• Posljednja nedjelja u kojoj su radile trgovine (hranom i higijenskim potrepštinama) i posljednja nedjelja bez vjerskih okupljanja. Sve to odgovara dvjema velikim interesnim skupinama – sindikatima i Crkvi. Slučajno ili ne, epidemiolozi naciji željnoj izlaženja iz kuća i stanova pripremaju teren za jedan veliki kolektivni nedjeljni izlet prije ljeta – izlazak na izbore. Zaista, svi mogući datumi kao da vode prema 5. srpnja.
• HZJZ je objavio podatke o najugroženijom zanimanjima. Među 2049 oboljelih najviše je ugostitelja i trgovaca – 236, slijede znanstvenici, inženjeri i stručnjaci (202), tehničari i stručni suradnici (200). Ipak, najugroženiji su umirovljenici – oboljelo ih je čak 490.
• Napokon smo dočekali rezultate istrage u splitskom domu za starije: inspekcije nisu utvrdile propuste. To je izazvalo jednoga mog fb-prijatelja da prokomentira jednakost u doba korone: 'Ravnateljica Daruvarskih toplica nije zatvorila šank. Smijenjena po hitnom postupku. U splitskom domu za starije umrlo devetero ljudi. Nitko nije kriv'…

27. travnja

• Krenuo je javni prijevoz, ali u Zagrebu dvostruko djelomično: prema nedjeljnom voznom redu i bez tramvaja. Tako unatoč većem broju polazaka izvanrednih autobusnih linija (u tramvajskoj zoni) putešestvija od Dubrave do Črnomerca i dalje traje bar 90-ak minuta, ako ne i dva sata. Počelo je ispitivanje stanja tramvajskih pruga i instalacija nakon potresa. Istini za volju, taj postupak mogao je početi i prije prometnog otvaranja.
• Koronavirus je donio i vijest za rubriku 'Vjerovali ili ne': u ponedjeljak ujutro zabilježeni su redovi ispred knjižnica!

28. travnja

• U Hrvatskoj je 2047 zaraženih (139 više nego tjedan prije), 1232 izliječenih (431 više) i 63 preminulih (16 više). To je manje novozaraženih i jednak broj preminulih nego prethodnog tjedna.
• U svijetu je 3,081.410 zaraženih (581.864 više nego tjedan prije), 931.836 izliječenih (273.768 više) i 212.337 preminulih (40.999 više). Novozaraženih je malo više nego prethodnog tjedna, a smanjen je broj preminulih.

20. travanj 2024 12:03