Hrvatska
StoryEditor

Kada bi ethereum postala najvrjednija kriptovaluta, pričali bismo o flippeningu

21. Kolovoz 2021.
Ethereum cryptocurrency

Izraz Flippening kolokvijalno je kreiran 2017. godine i odnosi se na ethereumovu mogućnost pretjecanja tržišne kapitalizacije bitcoina. Stoga pojam opisuje hipotetski trenutak u budućnosti kada ethereum postane najvrjednija kriptovaluta.

Tržišna kapitalizacija kriptovalute definira se prema cirkulirajućoj ponudom pomnoženoj s trenutnom tržišnom cijenom (iako neke mjere ne uzimaju u obzir izgubljene tokene).

Premda je bitcoin oduvijek bio kriptovaluta broj jedan po tržišnoj kapitalizaciji, njegova tržišna dominacija značajno je pala posljednjih godina. Pad je bio posebno vidljiv sredinom 2017. i početkom 2018., kao i posljednjih pola godine. Tijekom tih razdoblja, mnogi pristaše ethereuma nadali su se da će se Flippening dogoditi, te da će veća fleksibilnost i mogućnost pametnih ugovora potaknuti ethereum da pretekne bitcoin, ali se zapravo nikada nije dogodio.

Flippening se gotovo dogodio 19. lipnja 2017., kada je je razlika u tržišnoj dominaciji bitcoina i ethereuma bila samo 6,67 posto. Naime, na taj dan bitcoin je vrijedio 37,84, a ethereum 31,17 posto ukupnog kripto tržišta. U trenutku pisanja bitcoin zauzima 43,84, a ethereum 19,22 posto tržišta, te Flippening još ne privlači pozornost.

Svi znaju da bitcoin ima ograničenu ponudu na 21 milijuna. Osim ako bitcoin zajednica ne odluči promijeniti pravila, toliko će bitcoina ikada biti izrudareno.

Oskudnost bi upravo trebao biti razlog zašto što bitcoin postaje sve vrjednijim dugoročno gledano. Međutim, ethereumova monetarna politika ima svoj as u rukavu.

Wilson Withum, analitičar blockchain tvrtke Messari, očekuje da će ethereumovo neto godišnje izdavanje/inflacija znatno pasti nakon prelaska na proof-of-stake (POS) sustav.

Štoviše, suosnivač Zap protokola Nick Spanos i mnogi drugi tvrde da će ethereum postati deflacionaran, zbog nedavne nadogradnje EIP 1559

Bitcoin je stvoren kako bi se zaobišli posrednici u financijskom sustavu. Svrha ethereuma je, s druge strane osim zaobilaženja posrednika, stvoriti mrežu na kojoj se slobodno i bez ograničenja mogu graditi razne financijske i nefinancijske aplikacije.

Primarna atrakcija bitcoina, za mnoge je njegova ograničena ponuda, a time i otpornost na inflaciju. Međutim, šokovi u ponudi ethereuma mogli bi ga učiniti još uvjerljivijim kao sredstvom zaštite od inflacije.

Kao odgovor bitcoinu, ethereum zajednica smislila je vrlo upečatljiv meme ili narativ koji privlači sve veću popularnost i pažnju. Radi se o izrazu ultra sound money, a značenje je vrlo jasno. Naime ako je bitcoin sound money, odnosno novac/imovina koja ima predvidljivu i ograničenu ponudu, s obzirom na nedavnu promjenu u ethereumovom monetarnom sustavu koja može dovesti do potencijalne deflacije, ethereum je ultra sound money.

Dakle, je li moguće da ethereum zauzme bitcoinovu poziciju broj 1 u ovom bull marketu? Bitcoin maximalisti rekli bi da je to nemoguće, a ethereum zajednica tvrdi da je to neizbježno. Preostaje vidjeti tko će biti u pravu.

18. travanj 2024 10:47