Hrvatska
StoryEditor

Kada zbog pandemije prodaja nije išla u kanalu HoReCa, 7Stars otvorio je svoju trgovinu

06. Travanj 2021.
Marija Čulo
U samo dvije godine poslovanja tvrtka 7Stars iz Vinkovaca razvila je proizvodnju ledenih slastica sa sedamdesetak proizvoda. Posao je krenuo odlično, a onda ju je pandemija usporila, ali ne previše. Otvorila je trgovinu, a uskoro će i drugu. To neće biti jedine, a u njoj misle i na inozemno tržište

Potkraj 2018. Marija Čulo, socijalna radnica iz Vinkovaca, osnovala je malu obiteljsku tvrtku 7Stars za proizvodnju ledenih deserta, koja već ima sedamdesetak proizvoda, dvije prodavaonice i šestero zaposlenih. Do otvaranja tvrtke nije se bavila poslom za koji se školovala, ali ni poduzetništvom. Ipak nije olako pristupila poslu jer je ponešto o poduzetništvu naučila pomažući suprugu Damiru u njegovoj tvrtki A.G.L. Svoj je posao Čulo razvijala korak po korak, a najprije se pozabavila nazivom tvrtke, pod kojim razvija prepoznatljiv brend ledenih slastica zasad namijenjenih samo tržištu u Hrvatskoj, ali planira ih i izvoziti.
– Želimo da 7Stars postane prepoznatljivo ime za desertne delicije koje će kupci uvijek ponovno kupiti – napominje poduzetnica Čulo. No ta mlada žena ni u život nije ušla ‘naglavačke’.

Dvije godine pripreme

Kako je studiozno prišla poduzetničkom poslu, tako je pažljivo organizirala i privatni život. Nakon što je diplomirala socijalni rad na Sveučilištu u Zagrebu nije tražila posao nego je prednost dala obitelji i majčinstvu. Ubrzo nakon završetka studija rodila je prvo dijete i odlučila ostati kući prve dvije godine njegova života, što si je mlada obitelj mogla financijski priuštiti.

– Poslije dvije godine rodila sam i blizance te sam sveukupno od završetka studija 2010. do 2018. bila kući s djecom. Kako su djeca rasla, tako sam se polako uključivala u rad suprugove tvrtke i učila o poduzetništvu. Na raznim sajmovima na koje smo išli vidjela sam deserte kojih nije bilo u ponudi na hrvatskome tržištu.

Uz tu ideju, pomoglo mi je i znanje da vani općenito sve više hrane prelazi u sustav brzo zamrznute te sam se dosjetila napraviti brzo zamrznute desertne delicije koje su malo drukčije od onoga što se danas nudi na tržištu, a koje možemo ponuditi hotelima, restoranima i drugim kupcima u HoReCi. Dvije godine trebalo mi je od odluke da realiziram ideju do pokretanja proizvodnje – objašnjava Čulo.

Tvrtka 7Stars proizvodi zamrznute desertne delicije – monoporcije, desertne čašice i kolače. Proizvodi su ručno rađeni i distribuira ih se zamrznute. Trenutačno 7Stars ima oko sedamdesetak vrsta raznih desertnih delicija.

– Poslovnu ideju razvijali smo oko dvije godine te sam nakon toga odlučila pokrenuti posao. Prvu godinu rada uložili smo svoja sredstva u plaće zaposlenima jer smo oko pola godine samo razvijali proizvode. Nisam htjela izaći s proizvodima sve dok nisam dobila one koji su odgovarali za predstavljanje na tržištu – ističe Čulo.

Drukčiji od kolača

Riječ je o kremastim desertima od šlaga, raznog voća i biskvita, a ostali sastojci poslovna su tajna. Proizvodi imaju tijek izrade malo drukčiji nego što je to u slastičarstvu, stoga su im tekstura i okus drukčiji od uobičajenih kolača.

– Sve recepture sami smo osmislili i na njih smo jako ponosni – kaže Čulo te pojašnjava da je najviše vremena posvećeno razvijanju novih proizvoda zbog toga što je htjela dobiti nešto što je vrlo ukusno, a teksturom malo drukčije od uobičajenih kolača koji se nude na tržištu. Ali za takvo što nema sirovina na domaćem tržištu pa ih 7Stars većinom uvozi iz Italije.

– Nakon nešto više od sedam mjeseci testiranja proizvoda pustili smo ih na tržište. Povratna informacija bila je odlična, trebalo je vremena da se pročuje za nas, ali malo-pomalo ljudi su po preporukama dolazili i bili jako zadovoljni našim proizvodima – naglašava Čulo.
Dok je radila na recepturi proizvoda i pokretala proizvodnju, nije se bavila marketingom te zbog toga nije imala nijedan ugovor, odnosno stalnoga klijenta koji bi već u startu otkupio dio proizvodnje ledenih deserta. No, to se promijenilo čim su prvi proizvodi krenuli na tržište.

– Potražnja za našim proizvodima rasla je postupno kako se širila vijest među kupcima. Ponudili smo kvalitetan proizvod koji kupci mogu ponuditi svojim klijentima koji će im se vratiti, stoga su nas počeli sve više zvati i tako je naša priča krenula uzlaznom putanjom – objašnjava Čulo.

Tvrtka 7Stars može proizvesti dvije tisuće komada ledenih deserta na dan, ali taj broj ovisi i o tome koji je mjesec u godini. Najviše proizvodi u ljetnim mjesecima (s time da je prvo ljeto u kojem je 7Stars radio ledene deserte za hotele i restorane na moru bilo 2020. obilježeno kornavirusom), zimski mjeseci su malo slabiji, izuzev prosinca zbog blagdana, a manja je potražnja i u proljeće.

Posebna tehnologija

Svi deserti ručno su rađeni i svaki nakon ručne izrade mora proći fazu brzog zamrzavanja u za to predviđenim uređajima koji ih zamrzavaju na minus 40 stupnjeva Celzijevih. Tim procesom proizvodi zadržavaju boju, miris i teksturu te su nakon odmrzavanja isti kao kad su tek napravljeni.

Pokretanje proizvodnje nije bilo jeftino, ali dio sredstava Čulo je dobila kao poticaj za samozapošljavanje (riječ je o 55.000 kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), a ostalo je bio obiteljski novac.

– Prvi dio uloga bio je poticaj za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali od otvaranje tvrtke do prodaje prvoga proizvoda uložili smo još najmanje pet puta više od dobivenog iznosa. Tijekom ove dvije godine koristili smo se i ušteđevinom, a morali smo podići i kredit posredstvom HAMAG BICRO-a – kaže Čulo. Ističe da su proizvode ponudili u izravnom kontaktu s klijentima.

Zahtjevna ulaganja

Dok je Marija bila u proizvodnji, njezin suprug Damir obilazio je hotele, restorane i kafiće po cijeloj Hrvatskoj te predstavljao delicije 7Starsa. Trenutačno je najtraženiji proizvod desertna monoporcija, koje ima čak dvanaest vrsta. Čulo je za sezonu 2021. pripremila i novu seriju proizvoda, za koje se nada da će imati još bolji odaziv na tržištu. Trudi se svako malo uvoditi nešto novo i ponuditi raznolike okuse, ali sve to zahtijeva i nova ulaganja.

– Bilo kakva proizvodnja koja ima veze s hranom jako je zahtjevna jer da bi se bavilo ovakvom vrstom proizvodnje potrebno je ispunjavati mnogobrojne propise, uvesti HACCP sustav… Mnogo novca uložili smo u testiranje proizvoda, naši su proizvodi pakovine i moraju proći mikrobiološke i laboratorijske analize, a svaka analiza plaća se posebno za svaki proizvod – napominje Čulo.

Dodaje da su trenutačno u najmu poslovnog prostora, ali nada se da bi se to moglo riješiti dobiju li nepovratna sredstava iz fondova Europske unije kojima bi sagradili vlastitu tvornicu.
Da tvrtki 7Stars dobro ide pokazuje i to što je u samo godinu dana poslovanja otvoreno šest radnih mjesta.
– Otvaranje radnih mjesta pratilo je potražnju za našim proizvodima. Svi su proizvodi ručno rađeni tako da nam treba i mnogo ruku da ih napravimo – napominje Čulo, ističući da tvrtku vodi sa suprugom Damirom, pri čemu joj uvelike pomažu i zaposlenice, koje se vrlo odgovorno odnose prema poslu.

Dobra perspektiva

Pravi potencijal tvrtke 7Stars, čiji su proizvodi plasirani na tržište u najgore vrijeme kad su bili zatvoreni restorani i kafići, vidjet će se nakon pandemije koronavirusa.

–​ Pandemija je utjecala i na nas kao i na sve, ali nismo se dali. Da ne bismo morali zaustaviti proizvodnju i otpustiti radnice, odlučili smo otvoriti prodavaonicu. Jako smo zadovoljni u kojem je smjeru ta priča krenula te upravo radimo na otvaranju naše druge prodavaonice u Puli – zaključuje Čulo.

​Bude li se išlo po planu, 7Stars otvorit će još prodavaonica po Hrvatskoj. Čulo se nada da će njezine ledene desertne delicije prepoznati i hoteli i restorani s kojima još ne rade te da će svojom kvalitetom, raznovrsnošću i cijenom opravdati sva njihova očekivanja. Vjeruje da njezina tvrtka dugoročno ima dobru perspektivu te planira nakon otvaranja lanca prodavaonica ledenih deserta u Hrvatskoj, otvoriti ih i u inozemstvu.

19. travanj 2024 00:02