Hrvatska
StoryEditor

Kako personalizirati proizvod i zadržati serijsku proizvodnju

27. Studeni 2019.

Poznate tenisice ili traperice, kremu za lice, proizvode za djecu, ambalažu za omiljeni prehrambeni proizvod, automobil… sve to, više ili manje, danas možete dizajnirati i 'proizvesti' sami udobno zavaljeni i spojeni na internet. Kupci jednostavno online izabiru opcije koje za personalizaciju svojih proizvoda nudi sve više kompanija, mnoge zasad samo za američko tržište, i naručuju proizvod sa svojim potpisom. Opcija je to koja se dodatno cijeni i naplaćuje (bez mogućnosti vraćanja proizvoda), ali današnji potrošači, posebno milenijci, žele upravo personalizirano iskustvo.

Personalizacija je uvelike omogućena i podržavana razvojem novih tehnologija pa tako analiza velikih količina podataka (big data) omogućuje da kompanije pobliže upoznaju svoje korisnike i potrošače i ciljano im se obraćaju dok će, primjerice, masovnija primjena 3D ispisa biti nova razina personalizacije. U svakom slučaju, personalizacija postaje sveopći trend u marketinškom pristupu prema potrošačima, što se najbolje može uočiti u sektoru trgovine i prodaje.

– Riječ je o trendu koji je osobito prisutan u proteklih nekoliko godina, s obzirom na to da cjelokupno povećanje trgovine potječe iz internetskih kanala, a internet je u svojoj osnovi uvelike usmjeren na pojedinca. Trend je počeo u nišnim kategorijama potrošnje, kao što su hrana za ljubimce, sport… i krenuo prema 'mainstream' kategorijama, kao što su moda i roba široke potrošnje kratkog vijeka. Tehnologija utječe na trendove s dvaju aspekata. Prvi je sveobuhvatan eksponencijalan razvoj alata i tehnologije, a drugi je sve niža cijena tih tehnologija. Programskim rješenjima za koja su prije desetak godina bili potrebni milijuni eura danas se na globalnoj razini može koristiti za desetke tisuća eura – kaže Lovro Verhovšek, menadžer u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Sve o personalizaciji proizvoda i usluga te kako uz personalizaciju zadržati serijsku proizvodnju možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

23. travanj 2024 22:33