Hrvatska
StoryEditor

[VIDEO] Kampus Rimac Automobila: Baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju vrijedna više od 200 milijuna eura

12. Travanj 2021.
C_two proizvodna linija

Proizvođač električnih hiperautomobila i pogonskih sustava za električne automobile, Rimac Automobili predstavio je projekt tehnološki naprednog sjedišta koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej, vrijednog više od 200 milijuna eura. Kompleks na zemljištu od 200 tisuća kvadrata u Svetoj Nedelji, trebao bi biti gotov do 2023. godine.

Sukladno svom statusu strateškog partnera velikim tvrtkama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac sada želi okupiti sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji, navodi se u priopćenju Rimac Automobila.

Kompleks je dizajnirao hrvatski arhitektonski ured 3LHD i biti će baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju te će tako omogućiti tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije, kaže se u priopćenju Rimac Automobila.

Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus biti će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika bit će poželjna i dobrodošla.

Osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac rekao je kako su prije samo 10 godina Rimac Automobili bili  jedan čovjek u garaži.

- Od tada smo narasli na oko 1.000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom - istaknuo je Rimac.

Objasnio je da su s brzim rastom  dolazili i problemi sa prostorom koje su se 'krpali' mnogobrojnim improvizacijama, završivši tako i u preko 10 zgrada u šest gradova u Hrvatskoj.

- Radno okruženje i suradnja između timova nam je od iznimne važnosti pa smo stoga odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i ambicije, u suradnji s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila - naglasio je prvi čovjek Rimac Automobila.

Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente poput skloništa za životinje, frizera, veterinarsku ambulantu i uzgoj vlastite hrane.

- Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila - naveo je Rimac.

Novi će kompleks sadržavati puno jedinstvenih značajki, a među njima su "urbana močvara" i livade, kao i vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Kupci će, nadalje, u posebnoj  konfiguracijskoj sobi moći pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac automobila, a bit će tu i muzej i bar. U sklopu obilaska lokacije, posjetitelji će imati priliku i za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo za zaposlenike koji rade na određenom projektu.

Planirani su i igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić uz kojeg je i livada sa domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

S obzirom na brzi rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okruženjem. Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti preko 2.500 zaposlenika.

- Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine - zaključuju iz Rimac Automobila.

19. travanj 2024 18:05