17. studeni 2021.

Katkad je za rast važnije imati malo sreće nego provesti reforme

Osim rasta izvoza, turistička sezona bolja od očekivane glavni je ovogodišnji pokretač rasta hrvatskog BDP-a

   

Hrvatska, koja je lani u skupini s usporedivim zemljama imala najveći pad BDP-a, ove će godine među njima imati najveći rast. Za razliku od Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije nas neće pogoditi nestašica komponenata za automobilsku industriju, a te zemlje usto nije pomilovao ni iznenađujuće visok turistički promet

Hrvatskoj se, prema najnovijem Tranzicijskom izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u odnosu na Sloveniju, Mađarsku, Češku i Slovačku nominalno predviđa najveći rast gospodarstva u 2021. godini. No, kada se uzme u obzir da je u skupini tih usporednih zemalja imala i najveći pad BDP-a u 2020. godini, čak 8,1 posto, rezultati više nisu tako blještavi i na scenu stupaju pravi junaci žestoke bitke za gospodarski oporavak nakon što je svjetsku ekonomiju narušila pandemija koronavirusa.

Usprkos projekciji EBRD-a da je ove godine hrvatski BDP porastao za, do prije dvije godine veličanstvenih, osam posto, to je samo visokozadovoljavajući povratak na tračnice, ne i zavidan napredak kakav je ostvarila Mađarska iskoprcavši se iz prošlogodišnjega ekonomskog posrnuća od 4,7 posto sa 7,7 posto rasta.

Susjedna Slovenija također se brzinski oporavlja od pandemijskog šoka, što pokazuje i to što je sa šest posto rasta nadoknadila prošlogodišnji pad od 4,7 posto. Slovačka je uglavnom prekrila prošlogodišnji minus, a oporavak je najsporiji u Češkoj, koja unatoč rastu od 3,4 posto nije nadoknadila pandemijski pad od 5,8 posto.

Više o gospodarskom oporavku Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.