Korona i biznis
01. listopad 2019.

Kinezi zainteresirani za nekretnine u Hrvatskoj, žele zlatne vize

Boštjan Blatnik, Borislav Vujović, Georgio Gargiulo, Krunoslav Lisjak, Elena Pu    foto Krunoslav Lisjak/Opereta

- Imajući u vidu da su Šangaj i Zagreb gradovi prijatelji, trendove jačanja pravne sigurnosti za investitore kao i povećanje broja  kvalitetnih investicijskih prilika, a sve to uz izuzetan geografski položaj Hrvatske, novu i sve kvalitetniju zračnu infrastrukturu koja generira stalni porast broja dolazaka, imamo dobre adute za kvalitetno pozicioniranje na tržištu NR Kine – rekao je Borislav Vujović, osnivač i direktor Operete d.o.o. koja je sredinom rujna po prvi puta sudjelovala na 18. Sajmu nekretnina i investicija u Šangaju, vodećem međunarodnom sajmu ovakvog tipa u NR Kini. 

Kineski kupci pokazali su ozbiljan interes za nekretninama u Hrvatskoj, jedini izazov predstavlja činjenica da između Hrvatske i Kine nema reciprociteta, tako da je kupnja nekretnina omogućena isključivo pravnim osobama.

Ono što Hrvatska trenutno ne nudi, a Kineze dominantno zanima su tzv. zlatne vize koje se u nekim zemljama EU mogu direktno ishoditi prilikom kupnje nekretnine. To je mamac koji bi najveći broj zainteresiranih kupaca privukao da kupe nekretninu u Hrvatskoj i zapravo je jedan od ključnih faktora kod donošenja investicijske odluke za kupnju nekretnine u Europi.

Na sajmu je prezentirana aktualna ponuda nekretnina kao i razvojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Dominantan interes usmjeren je na šire područje Grada Zagreba i jadranske obale.

- Odlučili smo se za iskorak prema novim tržištima s namjerom da pobliže pojačamo i privučemo interes dijela investicijske zajednice prvenstveno s Dalekog istoka prema Gradu Zagrebu i Hrvatskoj u cjelini. Tim povodom pripremili smo i informativnu brošuru od 30-tak projekata u posebnom izdanju na kineskom jeziku kako bi čim prije ponudili projekte tamošnjim investitorima – izjavio je Borislav Vujović.

Ovih dana u Šangaju je boravilo i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore na čelu s predsjednikom Lukom Burilovićem. Sajam su posjetili i veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Dario Mihelin kao i direktor Ureda HGK u Šangaju, Dražen Holmik. Navedeno se svakako pozitivno odrazilo na podizanje značaja ove inicijative što je i prepoznato u zajednici kineskih investitora s interesom ulaganja u nove članice Europske unije.