Hrvatska
StoryEditor

Klijenti promijenili ponašanje, bankari ih oponašaju

20. Ožujak 2021.
Privremeno obustavljanje aktivacije mjera prisilne naplate, omogućavanje ugovaranja odgode otplate građanima i tvrtkama neki su od načina na koji su banke izišle ususret svojim klijentima

I banke su se morale prilagoditi poslovanju u 'novome normalnome' pa smo provjerili kako su to učinile i što je rezultat cijele te priče. Javilo se nekoliko njih – zajedničko im je da su sve htjele izići ususret klijentima. U Erste&Steiermärkische banci kažu da se njihove aktivnosti mogu podijeliti u tri osnovne faze: privremeno obustavljanje aktivacije mjera prisilne naplate, omogućavanje ugovaranja odgode otplate građanima i tvrtkama od šest do najviše dvanaest mjeseci za klijente iz industrija najpogođenijih krizom, poput turizma i ovisnih djelatnosti, te osiguravanje novog financiranja u obliku kredita za očuvanje likvidnosti tvrtki.

– Ukupno je nešto više od 9200 klijenata, na koje se odnosi gotovo 11.600 kreditnih partija, realiziralo mogućnost odgode otplate zbog COVID-19. Kod poslovnih subjekata zaprimljeno je oko 2900 zahtjeva za odgodu otplate, od kojih je odobreno oko 85 posto. U preostalim zahtjevima građana i tvrtki riječ je o tome da su klijenti u međuvremenu ili sami odustali ili nisu zadovoljili kriterije potrebne za realizaciju odgode – kažu u Ersteu.

Signal oporavka

Zanimljivo je da su lani u prvih devet mjeseci u poslovanju s gospodarstvom realizirane ukupno 6,4 milijarde kuna novih kredita, što je oko 19 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad su novi plasmani iznosili 5,4 milijarde kuna. U Erste banci to objašnjavaju većom potražnjom javnog sektora zbog slabijeg punjenja proračuna, ali bila je povećana i potražnja privatnog sektora, posebice za obrtnim sredstvima, što se očitovalo u rastu plasmana kredita za likvidnost uz upotrebu jamstvenih shema.

– Ove godine očekujemo usporavanje kreditne aktivnosti u javnom sektoru, prije svega kao rezultat smanjenih potreba države zbog manjeg deficita, ali i najavljene orijentacije i na druge izvore financiranja, ponajprije one dostupne na tržištu kapitala. U segmentima privatnih poduzeća i investicija očekujemo pak blago oživljavanje potražnje, što bi bio jasan pokazatelj oporavka gospodarstva – kažu u Erste banci.

U OTP banci ističu da je njihova kreditna aktivnost rasla dvoznamenkastim postocima, što ističu s ponosom iako ne navode koliko, jer su, kažu, pomogli gospodarstvu i pridonijeli lakšem zadržavanju radnih mjesta kreditnom potporom nastavku proizvodnje. Imaju i posebne kredite utemeljene na HBOR-ovim i HAMAG-ovim programima te programima koje razvija i podupire hrvatska vlada za pojedine grane poduzetništva. ​OTP također s jedinicama lokalne uprave sudjeluje u nizu razvojnih programa kreditiranja subvencioniranim dijelom troška financiranja.

– 'Novo normalno' obilježeno je znatnom promjenom ponašanja naših klijenata, a u nekim segmentima prilagodile su se i potrebe, želje i očekivanja klijenata. Glavni je trend pojačana upotreba digitalnih kanala te fokusiranje na korištenje proizvoda i usluga sa što manje kontakta. Banka se tim promjenama prilagođava više se fokusirajući na daljnje unaprjeđivanje funkcionalnosti digitalnih kanala, kvalitete usluga te korisničkog iskustva – kažu u OTP banci, napominjući da u ovom trenutku nije u planu uvođenje novih naknada.

Proizvodi za poduzetnike

Addiko banka obustavila je do kraja ožujka pokretanje postupaka internih i eksternih mjera prisilne naplate za obveze koje su dospjele nakon potresa i obračun zateznih kamata svim poslovnim klijentima koji su na dan potresa imali sjedište na području Sisačko-moslavačke županije. Također su, ističu, za njih omogućili trajnije mjere pomoći u obliku odgode plaćanja, restrukturiranja ili eventualne nove likvidnosti.

– Sudjelujemo i u kreditiranju poduzetnika prema subvencioniranim programima kreditiranja u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Siskom te u suradnji s HBOR-om nudimo povoljne uvjete kreditiranja poslovnih subjekata radi oporavka od posljedica potresa i poticanja gospodarskog razvitka na području Sisačko-moslavačke županije – kažu u Addiku.

Iste je mjere ta banka provela zbog pandemijske krize, a osim kredita, najvažniji su proizvodi za poduzetnike oni iz područja dokumentarnih poslova, odnosno jamstva i akreditivi.

– Također smo u proteklom razdoblju zaključili nove ugovore s HBOR-om odnosno HAMAG-om kako bismo poduzetnicima pogođenima epidemijom osigurali povoljna financijska sredstva radi očuvanja gospodarske aktivnosti i likvidnosti te radnih mjesta – kažu u Addiko banci.

Ta banka s HBOR-om i HAMAG-om sudjeluje i u provedbi Programa dodjele državnih jamstava za poduzetnike koji obavljaju djelatnosti u sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i s njima povezanim djelatnostima kako bi se ublažile posljedice koronakrize. Osim toga, kažu, Addiko banka planira se uključiti i u provedbu novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u svrhu pripreme turističke sezone i rješavanja problema s likvidnošću.

Više nego drugdje

Baš zbog takvih prethodno pobrojenih aktivnosti u Sberbanku napominju da banke u Hrvatskoj, a među njima je i ta banka, u pojedinim elementima pružaju i veću pomoć od financijskih institucija u ostalim državama. Ističu da je ta banka 'od početka pandemije aktivno reagirala te će i nadalje biti aktivan partner u prevladavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije'.
–​ Sberbank je aktivno pristupao klijentima s financijskim teškoćama i u skladu s vlastitom poslovnom politikom dogovorio model otplate preuzetih obveza prilagođavajući ih financijskoj situaciji klijenata, što omogućava dugoročno financijski oporavak i očuvanje kvalitete portfelja. U tu svrhu za svoje klijente ima na raspolaganju niz programa kreditiranja u suradnji s HBOR-om i HAMAG BICRO-om koji se, prije svega, odnose na pomoć klijentima pogođenima ​pandemijom COVID-19, bilo direktno bilo indirektno – poručuju iz Sberbanka.

Druge nam se banke nisu javile, ali nema sumnje da su i one provele jednake aktivnosti. Možda nas najviše ohrabruje podatak, kako rekoše u Erste banci, da se u ovoj godini očekuje više investicijskih kredita nego lani. Nadamo se, i manje onih vezanih uz krizu, što bi bio mali znak oporavka, iako će takvi i dalje biti potrebni poduzetnicima. 

23. travanj 2024 11:15