Hrvatska
StoryEditor

Lokalni koronapaketi: Istražili smo koji su se gradovi najviše isprsili u pomoći poduzetnicima

17. Travanj 2020.
Lokalni koronapaketi

Oprost komunalne naknade i zakupa poslovnih prostora i terasa glavno je oružje kojim su gradovi u prvi mah uskočili poduzetnicima u borbi protiv posljedica koronavirusa. To je osnovni zaključak Liderova istraživanja serije odluka koja će ostati upamćena i kao prvi ozbiljan paket mjera donesenih mahom na online sjednicama gradskih vijeća. Uz pomoć Udruge gradova istražili smo kako se u krizi ponašaju gradovi.

U ovoj priči fokusirali smo se na poteze usmjerene prema gospodarstvu, iako je to samo dio gradskih koronapaketa. Dvije sastavnice koje su podjednako važne za funkcioniranje gradova su mjere prema građanima i proračunske uštede sa smanjivanjem plaća i naknada. 

U Udruzi gradova procjenjuju da bi pregovori sa sindikatima mogli rezultirati padom primanja od 10 do 20 posto u gradskim službama te ustanovama koje se financiraju iz gradskih proračuna. Uostalom, toliko su si gradonačelnici (i u paketu s njima zamjenici) u Petrinji, Sisku i Belišću već smanjili plaće, kao i kompletne uprave Dubrovnika, Splita, Novske.... 

U jeku koronakrize neki su gradovi donijeli odluke o prirezu koje će povećati minus u gradskim blagajnama, ali razveseliti građane. Posebno će veseli biti u Bjelovaru, gdje je gradonačelnik Dario Hrebak izborio smanjenje prireza s devet na šest posto još od početka godine, a sad ga, od početka svibnja, potpuno ukida. Belišće i Požega su pak smanjili prirez za tri posto – s deset na sedam posto.

Predsjednik Udruge gradova i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk upozorava da sve mjere svih gradova zajedno nisu ni izbliza ukupan trošak. Naime, izvorni prihod gradova i općina je i porez na dohodak, koji je država svim tvrtkama do 7,5 milijuna kuna prihoda otpisala u potpunosti, a većima djelomično. Doduše, država je predvidjela da se lokalne jedinice mogu beskamatno zaduživati, ali nikakve kompenzacijske mjere zasad nisu predviđene. 

Odluke su donošene uglavnom, ekspresno, nerijetko i jednoglasno. Politika je ovaj put ostala u sjeni borbe za preživljavanje, ali i u sjeni online sjednica. Toga je svjestan i predsjednik Udruge gradova i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, koji kaže da je ovih dana održao više videokonferencija nego ikad. Logistički je za bum online odlučivanja zaslužna Udruga gradova, koja je svoju platformu za telekonferencije besplatno ustupila gradovima na korištenje, pa je u prvih 15 dana krize održano točno sto online sjednica gradskih vijeća.

– U ovim okolnostima došla je do izražaja veća brzina odlučivanja i manjak politiziranja. Nakon ovog iskustva ništa više neće biti kao prije – zaključuje Turk sumornu priču o gradovima u koroni ipak u pozitivnom tonu.

U novom broju Lidera - u tiskanom i digitalnom izdanju - donosimo kompletan pregled svih gospodarskih mjera koje su poduzeli najveći gradovi odnosno županijska središta, a na Liderovom portalu od ponedjeljka objavljujemo još detaljniju i veću inventuru gradskih mjera koronapomoći za poduzetnike

13. travanj 2024 23:39