Hrvatska
StoryEditor

KONČAR – ELEKTRIČNA VOZILA: Prvi tramvaji na ulicama latvijske Liepāje do kraja godine

13. Rujan 2020.
Končar - Električna vozila tramvaj za Liepajas tramvajs (LT) iz Liepaje

KONČAR – Električna vozila i tvrtka Liepājas Tramvajs su 24. kolovoza 2020. godine sklopili ugovor o kupoprodaji još šest tramvaja. Riječ je o 100% niskopodnim električnim tramvajima za kolosijek širine 1000 mm koje će KONČAR – Električna vozila isporučiti latvijskom gradu Liepāja na obali Baltičkog mora.

Tramvaji za koje je potpisan ugovor o proizvodnji i isporuci razvijeni su i proizvedeni u skladu s najnovijim svjetskim standardima. Važni podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, podsustava pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog sustava upravljanja i komunikacija, postolja i sanduka, također su razvijeni i proizvedeni u Grupi KONČAR. Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu, bez osovina između kotača i time ravnim podom po cijeloj dužini tramvaja, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju. Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim  hidro-pneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju.

Prvi tramvaj iz novosklopljenog ugovora između Končara – Električnih vozila i latvijske tvrtke Liepājas tramvajs (LT) bit će isporučen za 18 mjeseci, a svih šest u 24 mjeseca.

U međuvremenu je u proizvodnim pogonima hrvatske tvrtke u punom jeku realizacija prethodnog ugovora za latvijskog naručitelja (potpisanog u studenome 2018.) i prvi Končarev tramvaj na ulicama grada Liepāje počet će voziti do kraja ove godine.

Riječ je o niskopodnim električnim tramvajima i važnom izvoznom projektu visokotehnološkog proizvoda razvijenog i napravljenog u Hrvatskoj. Vrijednost posla prema novom ugovoru iznosi 8,8 milijuna eura. 

18. travanj 2024 14:34