Hrvatska
StoryEditor

Končar – Generatori i motori : U rujnu počinju radovi na hidroelektrani u blizini Graza

28. Kolovoz 2021.
Kako će izgledati buduća hidroelektrana Gratkorn
Novu hidroelektranu Gratkorn na Muri pogonit će dva generatora hrvatskog proizvođača, koji će se pobrinuti i za probni rad te puštanje austrijske hidroelektrane u pogon. Sustav uzbude također će nositi hrvatski potpis

U rujnu počinju građevinski radovi na novoj hidroelektrani Gratkorn na rijeci Muri u blizini Graza, projektu koji već nekoliko godina pokušava pokrenuti austrijska elektroprivreda Verbund. Budući da je imala teškoća u pribavljanju potrebnih dozvola, početak projekta odgađan je više puta. No, idućeg mjeseca trebala bi početi gradnja te hidroelektrane koja će imati generatore hrvatske tvrtke Končar – Generatori i motori (GIM).

Nakon što je u pripremi projekta GIM radio na optimiranju tehničkih značajki generatora buduće elektrane, početkom prošle godine prijavio se na natječaj za elektromehaničku opremu te bio izabran za isporučitelja opreme i radova.

Kako piše kompanijin bilten Končarevac, ugovoreni posao obuhvaća isporuku dvaju novih generatora, svaki snage 7 MVA, brzine 107,14 o/min i napona 5,3 kV, beskontaktni sustav uzbude Končar – Elektronike i informatike, rezervne dijelove, specijalne alate i naprave za montažu te montažu opreme, puštanje u pogon i probni pogon. Pozicije za oba generatora trebaju biti preuzete u tvornici u proljeće 2023. godine, a završetak radova na terenu predviđa se u veljači 2024. godine.

GIM će za Verbund projektirati i tri zamjenska generatora te pripadajuću opremu za HE Ering-Frauenstein na rijeci Inn na granici Njemačke i Austrije. Ta Končareva tvrtka čiji je predsjednik Uprave Ante Elez trenutačno radi na realizaciji šest ugovora za njemačko i austrijsko tržište. 

25. travanj 2024 06:20