Hrvatska
StoryEditor

Končar osnovao novu tvrtku Končar - Digital kao zalog za budućnost

30. Rujan 2021.
Dan velikih planova 2021. Panel 2: Gordan Kolakfoto Rene Karaman

Končar Grupa postala je bogatija za još jednog člana – Končar - Digital. Nova tvrtka nastala je podjelom društva Končar – Inženjering za energetiku i transport čija je Glavna skupština odobrila statusnu promjenu podjele društva s osnivanjem (odvajanje s osnivanjem) novog društva Končar - Digital d.o.o. za digitalne usluge i rješenja na koje se prenosi dio imovine i obveza osnivača, odnosno društva koje se dijeli.

U Končaru ističu kako je područje razvoja i primjene digitalnih tehnologija, prije svega u elektroenergetici, od strateškog interesa koncerna te je prepoznato kao područje sa značajnim potencijalom rasta. Prioriteti Končara usko su naslonjeni na prioritete EU, odnosno europski zeleni plan. Osnovna djelatnost Grupe Končar vezana je uz područje elektroenergetskih rješenja i podrazumijeva  proizvodnju opreme i postrojenja za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije te područje  tračničkih vozila i prateće infrastrukture.

- Biti u korak s trendovima podrazumijeva i kontinuirani proces reorganizacije, pa Končar nastavlja razvijati segment obnovljivih izvora energije te segment digitalizacije  postojećih proizvoda i usluga te proizvodnih kapaciteta, vodeći pritom računa o daljnjem smanjenju štetnog utjecaja na okoliš.

Konvergencija digitalne tehnologije i energetskog sustava transformirat će stoljetne poslovne modele, povećati će potražnju za podacima, oslonit će se na duboke analize i potaknut će automatizirane sustave nadzora i kontrole. Portfelj digitalnih rješenja Končara predstavlja organski rast tradicionalnih kompetencija i područja tvrtke s iskorakom u područja gdje trenutno postoje prilike za nadogradnju digitalnih sposobnosti i portfelja.

- Iz tog razloga, postojala je opravdana potreba za osnivanjem novog društva Končar – Digital, koje će omogućiti daljnju digitalnu konkurentnost, prilagodbu tržištu i ubrzan razvoj te učinkovito i fleksibilno vođenje poslova u području razvoja industrijskog softvera, proširivanje digitalnog portfelja usluga i proizvoda za postojeća i nova tržišta – pojašnjavaju ovaj potez u Končaru kojeg vodi Gordan Kolak.

Rješenja Končar – Digitala temeljena na dubinskim domenskim znanjima, a otvaraju dodatan prostor ko-kreaciji, kroz razvoj krajnjeg digitalnog rješenja u suradnji s klijentom i trećim stranama.

Tvrtka će ulaganjem u razvoj primjenjivati postojeći Končarev digitalni operativni okvir, objedinjavati i jačati postojeće resurse te strateški važne domenske kompetencije, s naglaskom na anorganski rast te ubrzani razvoj poslovnih partnerstva. Time će, kako kažu u kompaniji, Končar stvoriti nove napredne usluge s dodanom vrijednošću kupcima u zelenoj energetskoj tranziciji i digitalnoj transformaciji, kako Grupe Končar tako i krajnjih korisnika, odnosno kupaca.

Radi li se o novom smjeru u strateškom razvoju cijele Grupe Končar? - Da, svjedoci smo kako nove digitalne tehnologije, alternativne energetske tehnologije i promjene očekivanja svih dionika utječu na tržište i transformaciju energetike, mobilnosti i infrastrukture. Elektroenergetika kakvu smo donedavno poznali više nije ista. Novi strateški smjer omogućiti će daljnje pozicioniranje Grupe Končar kao nositelja razvoja, pouzdanog partnera i doprinijeti dodatnom jačanju izvoza nacionalnog gospodarstva – odgovaraju u Končaru.

Stvaranje poslovnog područja Digitalna rješenja i platforme Končarev je odgovor na izazove globalnog elektroenergetskog tržišta. Ono u stvari predstavlja svojevrsni poligon za inovativnost, s tri ključne uloge: širenje proizvodnog portfelja, unaprjeđenje operativnog poslovanja i privlačenje novih talenata s tržišta, primarno inženjerske struke.

Nova tvrtka će, prije svega, nuditi rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja. Platforma se sastoji od dokazanih, fleksibilnih i kibernetički sigurnih softverskih produkata.

Zatim su tu novi poslovni modeli, kao generator primjene digitalnih usluga i rješenja, poput uporabe blockchain tehnologije u energetici. Primjerice: upravljanje, daljinska podrška i održavanje industrijskih postrojenja, energetski učinkovite pametne rasvjete, obnovljivim izvorima energije, spremnicima energije, energetski obnovljenim zgradama, hibridnim energetskim mikromrežama te energetski učinkovitim sustavima opskrbe vode i odvodnje.

U Končar - Digitalu ciljaju na korisnike kojima je potrebna digitalna transformacija i pouzdan te dokazan partner, na tržišta koja imaju potrebu za upravljanje životnim ciklusom električne energije, tržište gradske mobilnosti te kritične i urbane infrastrukture. Do sada su te potrebe iskazali domaće tržište i tržište regije, na kojima već imaju reference, ali u godinama koje slijede planiraju hrabriji iskorak i na globalno tržište.

Novu tvrtku voditi će dvočlana Uprava u sastavu Goran Leci i Stjepan Sučić, koji imaju više od 15 godina iskustva na raznim voditeljskim pozicijama. Oba su doktori znanosti, stručnjaci s međunarodnim iskustvom u domeni elektroenergetike, razvoja digitalnih proizvoda i industrijskog softvera.

Njihova područja ekspertize, između ostalog, obuhvaćaju strategiju prodaje, razvoja industrijskog softvera, digitalizacije, naprednih rješenja u energetici i ICT-u, analize tržišta i konkurencije, ali i sudjelovanje u europskim istraživačko-razvojnim projektima.

18. travanj 2024 16:39