20. listopad 2020.

Konoranvirus potaknuo beskontaktna plaćanja

Broj beskontaktnih transakcija putem Visa kartica u Hrvatskoj je porastao za 20 posto, zahvaljujući prvenstveno epidemiji covida, a zamjetan je i rast e-commerce transakcija od 40 posto u odnosu na 2019. godinu, objavljeno je u utorak iz Vise.

Taj je kartičar objavio da je u Europi obradio više od pola milijarde dodatnih beskontaktnih plaćanja u kojima je donedavno transakciju trebalo autorizirati PIN brojem. Razlog povećanja je, kako se navodi, rast iznosa koji je moguće platiti bez autorizacije PIN-om, pri čemu su limiti povećani u većini europskih zemalja.

Rastuću potražnju za beskontaktnim plaćanjem Visa zamjećuje u cijeloj Europi, gdje je više od 75 posto plaćanja putem tih kartica sada beskontaktno. U nekim se europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija putem Visa kartica više nego udvostručio na godišnjoj razini, a u mnogim najvećim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija povećao se za najmanje 20 posto u proteklih godinu dana.

"Covid-19 transformirao je beskontaktno plaćanje iz ugodnog u nezaobilazno. Mogućnost digitalnog plaćanja u trgovinama više nije samo pogodnost, već potreba potrošača i trgovaca i omogućuje kupnju bez kontakta na terminalima za plaćanje", kaže se u priopćenju.