Hrvatska
StoryEditor

Konverzija u euro: Gdje se krije 38,2 milijarde kuna u kešu

22. Rujan 2021.

S očekivanim ulaskom Hrvatske u eurozonu i prelaskom s kune na euro otvorila se interesantna tema tijekom nedavne konferencije 'Hrvatska na putu za euro' u organizaciji Europske komisije i Lidera. Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke iz srpnja, izvan bankarskog sustava nalazi se 38,2 milijarde kuna, iz čega se može pretpostaviti da je dio tog iznosa u čarapama, madracima, sefovima, okvirima slika, vrećicama zakopanima u vrtu, knjigama ili ženskim torbicama, premda ne i koliki dio.

Za usporedbu, na zadnji dan kolovoza, u optjecaju je bilo 47,3 milijarde kuna novčanica i kovanica (uključujući spomenutih 38,2 milijarde), dok su ukupna likvidna sredstva (M4 - HNB-ova šira definicija količine novca u optjecaju) u srpnju iznosila 390,1 milijardu kuna. Budući da će se uvođenjem eura kao jedine valute u Hrvatskoj sva gotovina u kunama morati u nekom trenutku zamijeniti za eure (moguće i u neku drugu valutu, no to nije važno u ovom slučaju), jasno je da nitko neće moći jednostavno ušetati u banku ili mjenjačnicu s torbom kuna i bez previše pitanja ih zamijeniti za eure.

Zašto? Zato što postoji Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (od milja ZOSPN ili ZSPNFT) iz 2017. koji će vjerojatno vrijediti kada počnu konverzije u euro (ovakav ili izmijenjen), a namijenjen je uočavanju sumnjivih transakcija i osoba pri čemu sumnjiv zapravo može biti svatko. Ako se previše znojite, gledate u pod, meškoljite se ili ste općenito nervožasti prilikom zamjene svoje mukom zarađene, ukradene ili utajene gotovine u drugu valutu, sva je mogućnost da će vas banka pomnije ispitati.

Načelno, obveznik (institucije dužne provoditi mjere iz ZOSPN-a) ima diskrecijsko pravo procijeniti što je sumnjivo i potom provesti ono što Zakon naziva dubinskom analizom. Postoje neki pragovi iznosa koji 'pale lampice', no oni ne moraju biti primijenjeni jer u Zakonu jasno piše da se te mjere mogu primjenjivati 'uvijek kada u vezi s transakcijom ili strankom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, bez obzira na sva propisana izuzeća i vrijednost transakcije'.

Više o neugodnostima koje čekaju one s vrećama kuna pri konverziji pročitajte u tiskanim i digitalnom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 09:55