Hrvatska
StoryEditor

Koronapanika: Strah od pandemije, otkazuju se putovanja, pojačan nadzor nad svima koji u RH stižu iz Italije

24. Veljača 2020.
Strah od pandemije

Prema putnicima koji dolaze iz talijanskih regija s većim brojem zaraženih koronavirusom primjenjivat će se epidemiološke mjere nadzora koje se provode i prema onima koji dolaze iz Kine, odluka je to kriznog stožera Ministarstva zdravstva čija je načelnica Maja Grba Bujević za HINA-u danas izjavila:

- Postupanja su sukladna mjerama jer smo odlučili biti jako, jako oprezni. Tijekom noći su otišli naputci za graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe - kazala je Grba Bujević.

U skladu s tom odlukom već je u izolaciji pedeset učenika 5. splitske gimnazije Vladimira Nazora i omiške Srednje škole Jure Kaštelana koji su bili na izletu u Italiji. Prilikom prelaska hrvatske granice učenici su pregledani na graničnim prijelazima Pasjak i Rupe, a prema riječima ravnateljice gimnazije Ankice Kovač, učenici i nastavnici koji su ih pratili na putovanju biti će dva tjedna u izolaciji, odnosno neće dolaziti u školu. U dvotjednoj su izolaciji i 42 učenika i četiri profesora Gimnazije iz Pule koji su u subotu bili na karnevalu u Veneciji, potvrdio je ravnatelj Filip Zoričić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da su svim školama poslali uputu da sljedećih mjesec dana ne vode učenike na izlet u Italiju.

- Pratimo situaciju i svjesni smo rizika, ali istovremeno mislimo da je u ovom trenutku dovoljno da putovanja u Italiju zaustavimo na mjesec dana, a naknadno ćemo davati dodatne upute - istaknula je Divjak.

Osim učeničkih izleta, otkazano je i gostovanje Drame HNK iz Zagreba koja je trebala igrati Antigonu na VIE festivalu 26. i 27. veljače u Modeni jer su zbog širenje koronavirusa zabranjena su sva događanja u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. I Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je hrvatskim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, gdje je dosad potvrđena zaraza koronavirusom kod 165 ljudi od kojih je petero umrlo. 

Zbog širenja koronavirusa, koji se pojavio u ukupno dvadeset i šest zemalja svijeta, osim u Kini, zaraženih ima u Južnoj Koreji, Iranu, Iraku, Afganistanu, Kuvajtu, Bahreinu… BBC je danas objavio da postoji strah da će doći do pandemije. Iako statistika zasad pokazuje da od koronavirusa umire između jedan i dva posto zaraženih, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da stopa smrtnosti još nije poznata. 

17. travanj 2024 20:07