Hrvatska
StoryEditor

Kreće hrvatski fond koji će ulagati u kriptovalute, najviše u bitcoin

07. Svibanj 2020.
Bitcoin

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo društvu Grifon Asset Management za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima iz Osijeka osnivanje i upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom s privatnom ponudom Passive Digital Asset. Kako je priopćeno iz regulatorne agencije, Fond se osniva kao otvoreni alternativni investicijski fond s privatnom ponudom za ulaganje u kripto imovinu – specijaliziran za ulaganje u bitcoin.  

Pravilima Fonda regulirano je da razdoblje za početnu ponudu udjela u Fondu traje 15 radnih dana od dana objave rješenja Hanfe ili do trenutka prikupljanja minimalne vrijednosti imovine u iznosu od milijun kuna. Ulagatelji mogu biti osobe koje se u skladu sa zakonom koji uređuje tržište kapitala smatraju profesionalnim ulagateljima ili se na vlastiti zahtjev mogu tretirati kao profesionalni ulagatelji te kvalificirani ulagatelji. U razdoblju početne ponude uplatu početnog iznosa ulaganja moguće je izvršiti u novčanim sredstvima ili unosom imovine, ali isključivo unosom bitcoina.

Riječ je o fondu koji će, uslijed svoje strukture ulaganja, imati izrazito visoki rizik za ulagatelje, budući da ulaganje u kripto imovinu predstavlja dodatan rizik zbog visoke volatilnosti i neizvjesnosti u vezi regulatornog okvira koji se odnosi na kripto imovinu. Fond je stoga namijenjen dugoročnim investitorima s visokom tolerancijom prema riziku kao dodatak tradicionalnom investicijskom portfelju, napominju iz Hanfe. 

Investicijski cilj Fonda će omogućiti ulagateljima izloženost kripto imovini bitcoin, uz značajno umanjenje tehničkih i drugih operativnih rizika vezanih uz samostalno držanje kripto imovine, odnosno trgovanja kripto imovinom. Fond će težiti potpunoj investiranosti imovine u bitcoin, odnosno do 100 posto neto vrijednosti imovine u bitcoin, u skladu s tržišnim uvjetima, pri čemu će se u drugim oblicima imovine nastojati držati samo onaj dio sredstava potreban za održavanje likvidnosti nužne za ispunjavanje obveza Fonda, navodi se dalje u priopćenju. 

Izlazna naknada iz Fonda ovisit će o duljini ulaganja, pa će se tako prilikom otkupa udjela u roku kraćem od godine dana ulaganja naplatiti izlazna naknada od 3,5 posto vrijednosti udjela koji se otkupljuju, za ulaganja od jedne do dvije godine izlazna naknada će iznositi 2,5 posto, a za otkup udjela nakon dvije i više godina trajnja ulaganja neće se naplaćivati izlazna naknada.

Naknada za upravljanje iznosi 2,5 posto godišnje uvećano za porez ako postoji porezna obveza, a ista je plativa mjesečno. Fond ne zaračunava naknadu za uspješnost. Naknada depozitaru, Hrvatskoj poštanskoj banci, iznosi maksimalno 0,25 posto godišnje od ukupne imovine Fonda umanjene za iznos obveza s osnove ulaganja u financijske instrumente, uvećano za porez ako postoji porezna obveza, s time da minimalna mjesečna naknada depozitaru neće biti manja od pet tisuća kuna. 

Upravno vijeće Hanfe odobrilo je danas i prospekt rapske turističke tvrtke Imperial Riviera u vezi s uvrštenjem 488.012 redovnih dionica na uređeno tržište kapitala. Dionice su izdane na ime, u nematerijaliziranom obliku i bez  nominalnog iznosa. 

Imperial Riviera, iz sastava Valamar Rivijere, vlasnik je šest hotela, tri turistička naselja i dva autokampa na Rabu i u Makarskoj. Ukupno ima 3.618 smještajnih jedinica i kapacitet za prihvat 9.000 gostiju i jedna je od deset najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj. UV Hanfe donijelo je i rješenje kojim se utvrđuje da je 30. travnja 2020. godine, po sili zakona, prestalo važiti odobrenje za obavljanje poslova osiguranja društva Izvor osiguranje, dioničko društvo za poslove neživotnog osiguranja, Zagreb. 

image
Dajte da radimo
foto
24. travanj 2024 10:00