Hrvatska
StoryEditor

Kreće okrupnjavanje hrvatskih fondova? Inspire Investments ‘ušao‘ u još jedan fond

29. Rujan 2020.

Inspire Invetmets nastavlja s akvizicijom fondova na domaćem tržištu kapitala. Naime, ZAIF Proprius d.d. u likvidaciji objavio je na Zagrebačkoj burzi da je, kroz dvije akvizicije, Inspire Investments, odnosno njihov fond Inspire Alpha, prešao prag od 15 posto vlasništva. Prva kupovina dionica bila je još u ožujku kada je fond kupio 5.000 dionica, a druga akvizicija bila je krajem lipnja kada je fond kupio gotovo 28.500 dionica. 

Nakon svega toga, fond Inspire Alpha ima 304.000 dionica fonda Proprius, što čini 15,18 posto udjela u vlasništvu. Najveći udjelničar trenutno je Lars Ernest Bader, međunarodni investitor, koji drži 19,05 posto fonda. 

Inače, zatvoreni alternativni investicijski fond Proprius nekada davno bio je dio varaždinske Fima grupe. Osnovan je 2007. godine kao  Fima Proprius d.d. zatvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine. Fima grupa raspala se dvije godine kasnije. Dotadašnjih partneri - Milan Horvat, Dubravko Žganec i Ljiljana Weissbarth su se razišli.  Tadašnja imovina Fima grupe procjenjivala na više od 500 milijuna eura. Fond Proprius pripao je FIMA Global Investu kojeg je kontrolirao Žganec. 

Spomenimo i to da je Fima Global Invest kasnije preuzeo i upravljanje nad nekretninskim fondom Quaestus nekretnine kojim je do tada upravljalo društvo Borislava Škegre (a kojemu je Hanfa oduzela licenciju). Ubrzo nakon toga pokrenut je postupak likvidacije tog fonda. 

Prije šest godina, Fimu Global Invest preuzima tvrtka Croatinspect, tvrtka za kontrolu kvalitete i kvantitete robe i svaka poveznica sa nekadašnjom varažinskom grupacijom Fima tu završava. 

Fond Proprius nekako se tu održavao. Sve do 2017. godine kada u vlasničku strukturu ulazi poznati hrvati burzovni igrač Miroslav Jeličić Purko, odnosno njegove tvtrke Jadran kapital i Stanovi Jadran. Te su kompanije i danas dioničari fonda. U rujnu 2017. godine zatvoreni alternativni investicijski fond Proprius krenuo je u postupak dobivanja novog upravitelja.

Naime, tada je neko vrijeme trajalo nezadovoljstvo dioničara tog fonda, što je rezultiralo odlukom da se raskine ugovor s dosadašnjim društvom za upravljanje Global Investom te da se sklopi ugovor s novim društvom. Akciju raskida ugovora, koju je potvrdila Glavna skupština, pokrenuo je dioničar tvrtka Stanovi Jadran, koja je vlasnik 10,5 posto fonda. 

- U iduća dva mjeseca sklopit će se ugovor s novim društvom za upravljanje, interes je iskazalo već nekoliko društava. No upravljanje Propriusom bit će drugačije od dosadašnjeg. Cilj je prvi put u fondovskoj povijesti Hrvatske imati fond s takozvanom unutrašnjom upravom, što i omogućuje zakonska regulativa. Jednostavno rečeno, fond će funkcionirati poput dioničkog društva, imat će upravu koju će izabrati nadzorni odbor, a koji će pak dobiti povjerenje dioničara fonda. Do sada je upravu fonda postavljalo društvo za upravljanje, što više neće biti slučaj – rekao je tada Jeličić Purko za Lider. 

Iako je bilo izazovno, kaže Jeličić Purko, uspio je prikupiti 75 posto glasova i na taj je način svrgnuo dosadašnjeg upravitelja, ali i Upravu fonda. Upravljanje fondom preuzeo je OTP invest, a u prvoj polovici 2019. godine pokrenut je postupak likvidacije fonda. Prema posljednjim podacima, Fond Proprius u likvidaciji ima neto imovinu od 51,4 milijuna kuna, od čega je najviše (94 posto) u udjelima u nekretninskim društvima. 

A pored Fonda Proprius, Inspire investments je nedavno kupio u Auctor Invest (društvo za upravljaenj investicijskim fondovima) a potpisivanjem ugovora o suradnji s ostalim dioničarima, krenuo u preuzimanej Slavonskog ZAIF-a koji ima neto imovinu oko 104 milijuna kuna. 

Kako je Krešimir Kukec, jedan od suvlasnika Inspire Investmentsa (drugi je Dinko Novoselec) izjavio prije nekoliko mjeseci za Poslovni dnevnik - na tržištu društava za upravljanje potrebna je i poželjna konsolidacija. 

18. travanj 2024 22:02