Hrvatska
StoryEditor

Krediti poduzećima porasli 1,1 posto na mjesečnoj razini, na godišnjoj pali za 3,3 posto

09. Prosinac 2019.
Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem listopada iznosili su 62,3 milijarde kuna, uz rast na mjesečnoj razini od 1,1 posto, dok su na godišnjoj razini pali za 3,3 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni devizni krediti poduzećima - koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 62 posto, pali su u odnosu na lanjski listopad za 11,6 posto, na 38,6 milijardi kuna.

Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini su porasli za 14,1 posto, na 23,7 milijardi kuna krajem listopada. Listopad je pritom bio sedmi mjesec za redom s godišnjim rastom, ujedno najvišim u tom razdoblju. To ukazuje na povećanu sklonost zaduživanja u kunama.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u listopadu je na godišnjoj razini iskazan pad od 2,5 posto. 

Prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast za 1,1 te godišnji rast za 5,2 posto, na kraju listopada iznosili 33,4 milijarde kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta (-11,7 posto) te su uz blagi mjesečni rast za jedan posto na kraju listopada iznosili su gotovo 29 milijardi kuna.

17. travanj 2024 23:06