Hrvatska
StoryEditor

Krediti stanovništvu neprekidno rastu već dvije godine, stambeni i kunski najpopularniji

30. Siječanj 2020.
dobivanje kredita

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju studenog iznosili su 132,5 milijarde kuna. Pri tome je na godišnjoj razini stopa rasta nominalnih stanja kredita ubrzala na 6,5 posto dok su za studeni ukupni krediti sektoru stanovništva zabilježili blagi mjesečni rast od 0,8 posto. Pri tome, pozitivne godišnje stope rasta traju neprekidno od rujna 2017. potvrđujući oporavak kreditne aktivnosti u promatranom segmentu, stoji u najnovijim RBA analizama.

Promatra li se valutna struktura, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva porastao je u studenom na 54,1 posto što upućuje na povećanu sklonost zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu. Kunski krediti stanovništvu krajem studenog iznosili su 71,7 milijardi kuna te je trend pozitivnih godišnjih stopa nastavljen po stopi od 11 posto. U odnosu na prethodni mjesec, rast je iznosio 1,2 posto. Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti uz valutnu klauzulu sektora stanovništva krajem studenog iznosili su 60,8 miijardi kuna te su uz blagi rast na mjesečnoj razini (0,4%) na godišnjoj razini zabilježili ubrzavanje od 1,6 posto.

Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio (42,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem studenog iznosili 56,8 milijardi kuna i zabilježili snažniji mjesečni rast od 1,7 posto u odnosu na listopad. I unutar ove kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Naime, udio kunskih kredita koji su na kraju studenog iznosili 17,2 milijarde kuna (mjesečni rast od 2,6 posto te godišnji od 10,1 posto) porastao je na s 29 posto u studenom 2018. godine na trenutnih 30,3 posto. Krediti su uz valutnu komponentu također zabilježili rast te su krajem studenog bili na razini od 39,6 milijardi kuna (rast od 1,3% mjesečno te 3,8% godišnje).

Druga najznačajnija vrsta kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 39,9 posto iako nešto sporijim dinamikom posljednjih mjeseci, nastavljaju bilježiti dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Uz godišnju stopu rasta od 10,3 posto, gotovinski nenamjenski krediti krajem studenog iznosili su 52,8 milijarde kuna. Ovakva kretanja rezultat su povoljnih kretanja na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti) u okruženju niskih troškova financiranja uz i dalje visoke razine potrošačkog optimizma. 

- Očekujemo da će i do kraja godine kreditna aktivnost banaka nastavit s rastom predvođena kreditiranjem sektora stanovništva, no ipak nešto sporijom dinamikom. I dok se u uvjetima dobrog punjenja proračuna može računati s daljnjim razduživanjem središnje države, krediti poduzećima mogli bi bilježiti tek skromne stope rasta - poručuju analitičari RBA.

19. travanj 2024 00:43