Hrvatska
StoryEditor

Krizni optimizam: Turistički djelatnici nisu očekivali tako dobre rezultate

03. Kolovoz 2020.

Hrvatsku su ponovno zapljusnule slike kolona na granicama, što je za ranjeno gospodarstvo ovisno o turizmu odlična vijest, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da će turistički promet u kolovozu biti čak 60 posto prošlogodišnjeg.

Zbog naslonjenosti ekonomije na strane goste, što je u pandemiji vrlo nepoželjna okolnost, Međunarodni monetarni fond procijenio je da će pad BDP-a u 2020. biti među najvišima u Europskoj uniji, čak 9 posto. Zbog toga su dosadašnji turistički rezultati, znatno iznad očekivanja u odnosu na razdoblje početka pandemije, važni za cjelokupnu ekonomiju. Očekuje se još bolji kolovoz, a Hrvatskoj na ruku idu i neki potezi drugih zemalja, poput odluke britanske vlade da oni koji se vraćaju iz Španjolske moraju u dvotjednu karantenu.

U svibnju je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) rekla da se očekuje do 30 posto prošlogodišnjeg prometa. No, Hrvatska je već sad dosegnula 45 posto prometa u odnosu na 2019., a sam je srpanj bio znatno iznad očekivanja i u Hrvatskoj je ostvareno 60 posto prometa u odnosu na srpanj 2019. godine.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 780 tisuća turista. Manji pad od očekivanog razlog je za optimizam i u HTZ-u, donosi Večernji list.

Preko graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Kaštela, Plovanije i Požana - od petka do nedjelje u 12 sati u Hrvatsku je ušlo 116.177 putnika od toga 106.019 stranih gostiju, izvijestila je u nedjelju istarska policija, a prenosi Hina.

Najviše je turista ušlo u subotu, 53.110 putnika od toga 49.297 stranih dok ih je u nedjelju do 12 sati preko tri granična prijelaza ušlo više od 20 tisuća, od toga 19.256 stranih državljana. Najbrojniji su bili Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Na graničnim prijelazima se čekalo  i do dva sata. Prema podacima istarske Turističke zajednice u srpnju je ostvareno 60 posto lanjskog turističkog prometa, a trenutno se na istarskom poluotoku odmara više od 190 tisuća gostiju.

- Kuće za odmor i vile s bazenima ove su godine adut istarskog turizma. Gosti odsjedaju upravo u tim objektima jer im pružaju mir i potrebnu fizičku distancu - rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević ističući kako, realno, istarski turistički djelatnici nisu očekivali tako dobre rezultate.

- Čini se da je ovim rezultatima pomogla povoljna epidemiološka situacija i blizina emitivnih turističkih tržišta odakle gosti dolaze automobilima. Ulazimo u kolovoz s dobrim najavama, te vjerujem da će ovaj mjesec biti ključan za ukupni turistički promet. Najviše očekujemo od bavarskih gostiju te turista iz drugih njemačkih regija gdje su upravo započeli školski praznici - poručio je Ivošević. 

20. travanj 2024 11:08