Hrvatska
StoryEditor

Lako za ministre, no ministarstva su trebala biti definirana prije

15. Srpanj 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Logično je da se o imenima novih ministara pregovara do posljednjeg dana, ali nije logično da stari i budući premijer Plenković do posljednjeg dana nema definirano koja će se ministarstva spajati, a koja ukinuti. To pokazuje da se nova vlada sastavlja bez dublje analize koja bi pokazala željeni smjer rada

Kakva god bude struktura i personalni sastav nove vlade, bojimo se da je ona sastavljena bez dublje analize. Najave su da bi umjesto dosadašnjih dvadeset ministarstava trebalo biti njih petnaest ili šesnaest, što bi izgledni mandatar i premijer Andrej Plenković trebao objaviti u četvrtak. Ipak, čak i oni koji podupiru smanjenje broja ministarstava ističu da će ono imati svrhu samo ako državna uprava bude učinkovitija, što ne samo da nije sigurno nego nas ta vrludanja u broju ministarstava, pa i personalnom sastavu Vlade RH, upućuju na to da se radi ad hoc i, što je još važnije, pokazatelj su da neće biti dubljih reformi.

Promjene su svakodnevne. Kako su ove srijede stvari stajale, barem prema onome što je procurilo u medije, spojit će se Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike u kolokvijalno nazvano megaministarstvo. Gotovo je sigurno da će 'megaministar' biti dosadašnji ministar energetike Tomislav Ćorić.

Iako u dijelu javnosti postoji sumnja da će takvo ministarstvo biti preglomazno, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić smatra da su takve kvalifikacije pretjerane jer oni nisu toliko veliki da s tim resorima ne bi mogao upravljati jedan kvalitetan čovjek. Jednako razmišlja njegov kolega s katedre Organizacija i menadžment na istom fakultetu, profesor Darko Tipurić, koji misli da je čak i dobro da se stvori jedno 'ministarstvo ekonomije' jer 'naše gospodarstvo nije tako veliko niti nam je zemlja velika da bismo imali veliki broj ministarstava'.

– Potrebno nam je deset ministarstava, s tim da postignemo sistemsku efikasnost, ali to nije moguće preko noći. Ako za godinu dana budemo vidjeli pozitivan učinak takvih strukturnih promjena, onda će to značiti da je premijerova odluka bila dobra. U svakom slučaju, dao bih priliku premijeru da ide u tom smjeru – kaže Tipurić.

O spajanju tih dvaju ministarstva poslovna zajednica uglavnom se nije htjela izjašnjavati ili je pak željela ostati anonimna. Stekao se dojam da ni sama nema informacija o tome što će biti s Ministarstvom gospodarstva (osim iz medija), no, kaže jedan menadžer vukući paralelu sa svojim poslom, ministra ne bi trebalo previše opterećivati velikim brojem resora te se nada da se o 'spajanju ministarstava dobro promislilo'.

Još jedan poduzetnik koji nije želio javno govoriti ističe da ideja o spajanju tih dvaju ministarstava uopće nije loša jer bi se izbjeglo prepucavanje dvaju ministarstava, primjerice pri provedbi nekog projekta koji bi ovisio o studiji utjecaja na okoliš.

O takvim mogućim prepucavanjima govori i Jurčić (koji je u Račanovoj vladi bio ministar gospodarstva) koja bi se izbjegla tim spajanjem, no bojimo se da to nije bila misao vodilja onih koji sada slažu vladu. Postoji i druga strana medalje. Budući ministar Ćorić dolazi iz sektora zaštite okoliša i energetike, zato vlada bojazan da u svom radu nesvjesno forsira samo taj dio svoga posla. Ipak, kao što je rekao i profesor Tipurić, treba čovjeku pružiti priliku. Uostalom, poduzetnici su barem od početka pandemije sve glasniji i nema sumnje da će ih novi ministar moći čuti.

Predsjednik Nadzornog odbora Spin valisa Zdravko Jelčić pak pozdravlja spajanje tih dvaju ministarstava jer smatra da je to vrlo dobro u praktičnom, funkcionalnom i troškovnom smislu te radi nužnih reformi javne uprave. Smatra da će vlada i na taj način pokazati da su prihvaćene žurne strukturne reforme, u čemu je ključna reforma javne uprave i pravosuđa.

– Novi ministar gospodarstva bit će dobar bude li imao jaku potporu premijera i cijele vlade te koji će uz ministra financija biti ključan ministar da uz snažnu političku potporu pokrene reindustrijalizaciju te učini Hrvatsku konkurentnom i gospodarski prosperitetnom – kaže Jelčić.

Slušajući njega, možda je Ćorić zaista za gospodarstvo najbolje rješenje jer slovi kao čovjek od Plenkovićeva osobnog povjerenja, što nije nevažno kad govorimo o promjenama koje traže poduzetnici.

Više pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

13. travanj 2024 23:37