Hrvatska
StoryEditor

Liderov PR Prilog: Nova definicija odnosa s javno(šću)stima

21. Studeni 2019.

Međunarodna udruga za odnose s javnošću (International Public Relations Association, IPRA) objavila je novu 30-rječnu definiciju PR-a, odnosno pojma 'public relations', priznajući da je bio krajnji trenutak da se industrija odnosa s javnošću prilagodi (digitalnom) trenutku. Što se toliko dramatično mijenja u sektoru da krovna udruga mijenja definicije posla kojim se bavi i kako se prilagođavaju domaće PR agencije? Piše Sandra Babić.

Struka, a i svi silni općeprihvaćeni strukovni kodeksi govore da se pružanje informacija mora temeljiti na pouzdanim i etičkim komunikacijskim metodama. Je li ipak struka na neki način zakazala kad se javnost i dalje radije hrani fejkovima, lažnim vijestima, misinformacijama, dezinformacijama…? Može li se bolje? Piše Edis Felić.

Nedavno se pokazalo kako je najupotrebljavaniji emotikon 2019. suzni smješko, smajlić koji plače od veselja, a najavljeno je da će u digitalne jezične standarde po platformama i ove godine ući stotine novih emotikona. I naljepnice, pa i memovi i gifovi pridružili su se već svoj sili globalnorazumljivih kratica kojima komuniciramo digitalno, a ponekad čak i licem u lice. Mijenjaju li novi znakovi  pravila prenošenja poruka? Kako verbalno i neverbalno komunicira Hrvatska? Donosimo mali ‘leksikon’ ključnih oznaka, a i pitamo komunikologe kakva je budućnost komuniciranja. Piše: Aleksandar Tešić. 

Cijeli prilog možete pročitati u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

19. travanj 2024 09:40