Hrvatska
StoryEditor

Ljubo Jurčić: Rast BDP-a je očekivan, ali da imamo kreativnu politiku bio bi i veći

27. Studeni 2019.

Nakon što je DZS objavio najnovije podatke o BDP-u, koji je u trećem tromjesečju 2019. realno veći za 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje 2018., pitali smo ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića za komentar. Prije svega, Jurčić smatra kako je ovakav  rast postotka očekivan.

Prema DZS-u, najveći doprinos povećanju obujma ostvaren je rastom izvoza roba i potrošnje kućanstava. Najveći rast u postotnim poenima imao je sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u trećem kvartalu rastao je 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je rast iznosio 1,8 posto.

- Što se tiče potrošnje, tu je najveći doprinos dao turizam, a što se tiče poljoprivredne proizvodnje – klimatski uvjeti – smatra Jurčić.

Europska komisija je početkom godine predviđala rast od 2,9 posto a Ministarstvo financija  2,8 posto.

- Prije pet, šest godina sam pisao da je prirodna stopa rasta za Hrvatsku 2,5 posto i to da se, figurativno rečeno, ništa ne radi i da nema nikakve politike, dok sve ostalo ovisi o klimi, kako vremenskoj tako i političkoj – kaže Jurčić.

Vremenska klima vodi ka dobroj turističkoj godini i dobroj poljoprivrednoj proizvodnji jer se Hrvatski poljoprivrednici još uvijek ponajviše uzdaju u dobre klimatske uvjete, dok o navodnjavanju recimo, malo tko priča, pa sušne godine znače i lošu godinu za poljoprivrednike, čemu smo već svjedočili.

- Ako klimatski uvjeti, unutar zemlje i politički, u okruženju budu dobri idemo do 3 posto, ako ne, vraćamo se na 2,5, a ako je klima loša, padamo ispod 2,5 posto – govori Jurčić, pa dodaje kako je stopa rasta između 2,5 i 3 ljuljanje unutar prirodne stope rasta.

- Kada bi Hrvatska imala politiku da digne stopu rasta za dodatnih 2 posto, onda bi mogli govoriti o kreativnoj politici i onda bi Hrvatska trebala prijeći 4 ili 5 posto, ali nažalost, Hrvatska takve politike nema – zaključuje Ljubo Jurčić.

20. travanj 2024 04:31