Hrvatska
StoryEditor

Luka Ploče može ojačati suradnju Hrvatske i BiH

03. Studeni 2020.
Luka Ploče

Suradnju Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske može ojačati Luka Ploče, ocijenjeno je u utorak na sastanku predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića i predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića, priopćeno je iz HGK.

- Luka Ploče izvrsno je prometno povezana i ima odličnu geostratešku poziciju, naslonjena je na BiH, ali postoji i neiskorišteni potencijal za skladištenje roba i na tome treba raditi - rekao je Burilović.

Naveo je i kako je u prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i BiH iznosila  902 milijuna eura, što je pad od 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom. Vjeruje da se do kraja godine robna razmjena može povećati na dvije milijarde eura.

Vuković je rekao kako velik dio bosanskohercegovačkih tvrtki izvozi preko luke Rijeka koja im je predaleko pa su i troškovi transporta puno veći.

- Iako hrvatska luka, luka Ploče je od velike važnosti za gospodarstvo BiH i siguran sam da postoji prostor za daljnje unapređenje suradnje na korist našeg i vašeg gospodarstva - rekao je Vuković.

Iz HGK u navode i da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje u BiH te da je ta zemlja među najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima izvan EU-a.

20. travanj 2024 14:39