Korona i biznis
17. ožujak 2020.

Marija Zuber: Pitanje je jesu li mjere ministra Marića dovoljne

Mjere za pomoć gospodarstvu   

Ministar financija Zdravko Marić je kao mjere za pomoć gospodarstvu najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita. Riječ je o mjerama u prvom koraku koje mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora, a nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata. 

Liderova savjetnica Marija Zuber mjere ministra Marića komentira kao mjeru koja sigurno olakšava trenutnu poziciju poslodavcima i poduzetnicima, samo je pitanje je li to dovoljno.

- Država je trebala uvesti moratorij na otkaze uzrokovane posljedicama epidemije i za te radnike preuzeti obvezu isplate novčane naknade. Trebalo je u radno pravo uvesti institut čekanja ili nešto slično, s ozakonjenim pravom na neku svotu naknade na teret države, tako da radniku teče mirovinski staž, a da poslodavac ne plaća doprinose, naravno u ograničenom razdoblju, rekla je Zuber.