Hrvatska
StoryEditor

Marin Bek: Razina digitaliziranosti naših tvrtki nije bajna

09. Srpanj 2020.
Marin Bekfoto Dražen Lapić

Na marginama Liderove konferencije Četvrta industrijska revolucija održane u hotelu Westin prošli tjedan, razgovarali smo kratko s Marinom Bekom suosnivačem tvrtke Ascalia o rješenjima koja njegova tvrtka može ponuditi proizvodnim poduzećima u Hrvatskoj.

Kako procjenjujete stanje digitalizacije u proizvodnji u Hrvatskoj?

U Ascaliji smo dosad pričali sa stotinjak proizvodnih tvrtki u protekle dvije godine, od čega smo posjetili 50-ak tvornica. Situacija nije bajna, nerijetko imate tvrtke s prihodima od petsto milijuna do milijarde kuna godišnje, a jako su daleko od digitalizacije. Neki strojevi su stari, neki naslijeđeni još iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća i nisu niti povezani, kamoli digitalizirani, tako da je razina digitaliziranosti u usporedbi s Njemačkom, u kojoj također radimo, relativno niska.

Kako bi se to moglo u relativno kratkom toku poboljšati?

Najveći problem u digitalizaciji je što su strojevi skupi. Prosječan stroj u proizvodnji košta 150, 300, pa i više tisuća eura i zato je kupovinu novog stroja zbog digitalizacije vrlo teško opravdati nekom poduzeću, posebice ako ono ima 50 ili sto strojeva. Tom je problemu stoga najlakše i najbrže pristupiti digitalizacijom pomoću rješenja koja omogućavaju retrofitting, odnosno rješenja koja koriste nove tehnologije poput interneta stvari, IoT-a, kako bi se tako digitaliziralo stare strojeve bez potrebe za kupnjom novih i dugog perioda isključenosti stroja. Upravo takva rješenja nudi Ascalia, u kojoj smo specijalizirani za tvornice sa starom opremom koje se žele digitalizirati, ali nisu spremne ili nemaju mogućnost uložiti milijune eura samo u digitalizaciju.

Koliki je interes domaćih kompanija za primjenom ovakvog rješenja?

Interes je iznenađujuće velik. U početku smo bili malo skeptični i uvjereni da ćemo najviše raditi u Zapadnoj Europi, ali i u hrvatskim poduzećima se vidi osviještenost o potrebi digitaliziranja i rada na povećanju konkurentnosti tvrtke. Kako je bez digitalizacije nemoguće optimizirati neko poslovanje i biti efikasniji mnoga poduzeća uviđaju potrebu za tim, stoga imamo velik interes i već radimo s dosta tvrtki.

Pogledajte kako je bilo na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija:

16. travanj 2024 09:44