Hrvatska
StoryEditor

Marko Vojković od obiteljskog biznisa napravio novi vinski brend - Vislander

29. Srpanj 2021.
Vislanderfoto Vislander

Vlasnik tvrtke Emporion i bivši čelnik nekadašnjeg adriatica.neta, Marko Vojković, upustio se u revitalizaciju obiteljskog biznisa na otoku Visu, u proizvodnju vinskih sorti plavac i vugava, pod brendom Vislander. S bratićem je zadnjih dvadesetak godina okrupnjavao vinograde i zemljišta, sagradio novu vinariju, a lani je napravio i rebranding.

- Moja obitelj se već jako dugo bavi vinogradarstvom na Visu i prije 20-tak godina smo bratić i ja bili u dilemi hoćemo li od toga odustati ili posao obnoviti. Tako smo malo po malo krenuli u obnovu i okrupnjavanje vinograda, usavršavali proizvod i prodavali ga pod brendom Plavac Radica, koji je lani postao Vislander – priča Vojković.

Na web stranicama Vislandera vidljivo je da su na projektu rebrandinga sudjelovala zvučna imena poput Bruketa&Žinić&Gray i fotografa Damila Kalogjere i to zato, kaže Vojković, jer su svi oni na neki način povezani sa otokom i vinskom pričom. – Davor Bruketa uživa naše vino više od deset godina i tako smo u razgovoru došli na temu rebrandinga, a Damilov brat na Visu ima vinograd kojeg obrađujemo. Puno ljudi je povezano i uključeno u projekt na taj način – dodaje Vojković.

Cjelokupna investicija u vinograde i gradnju vinarije do sada je iznosila 20-tak milijuna kuna, a lani je Vislander, odnosno tvrtka Franka D.M pod kojom se brend razvija, dobila kredit od Hamag Bicroa.

Kapaciteti proizvodnje su se nakon investicije povećali sa 50 na 100 do 150 tisuća boca godišnje, koliko otprilike Vojković očekuje da bi mogao dobiti iz posljednje berbe. Od prošle godine Vislander je bogatiji i za novi asortiman, destilate, odnosno rakije: travaricu, lozu, limoncello, rogačicu te tri sorte džina. – Vis je poznat po svojoj povezanosti s britanskim vlastima tako da je i to logičan izbor. Viško je vino zadnjih 40-tak godina palo u zaborav iako ima slavnu prošlost, a mi želimo kroz kvalitetu i dostatne količine ponovno oživjeti višku vinsku priču i Visu vratiti imidž vinske destinacije. Na otoku ima sjajnih proizvođača, međutim volumen proizvodnje dostatan je jedva za lokalno tržište u jednoj sezoni – istaknuo je Vojković.

Svoju premium liniju vina trenutno plasira u Horeca kanal i na specijalizirana prodajna mjesta, dok bi se sorte kvalitetnog vina, koje se proizvode i kroz otkup od lokalnih zadrugara, uskoro trebale naći na policama 20-tak trgovina Konzuma.

Na ovogodišnjem natjecanju Decanter Vislander je osvojio tri bronce i jedno srebro.

17. travanj 2024 17:40